Ga naar Content
Noord-Holland

Onno Hoes benoemd tot waarnemend burgemeester Haarlemmermeer

16 november 2017, 20.46 uur · Aangepast 17 november 2017, 00.06 uur
Door: · Foto: ANP

HAARLEMMERMEER Onno Hoes is vanaf 28 november waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente heeft dat zojuist bekend gemaakt.

De commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, Johan Remkes, heeft in overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad  besloten Onno Hoes tot waarnemend burgemeester te benoemen. De huidige burgemeester, Theo Weterings, start op 28 november als burgemeester van Tilburg. 

Lees ook: Raad Haarlem kiest haar nieuwe burgemeester 

Voor de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede & Spaarnwoude is de wettelijke procedure voor gemeentelijke herindeling gestart. Beide gemeenten willen per 1 januari 2019 fuseren tot één gemeente. Daarom wordt de burgemeestersvacature vooralsnog niet opengesteld en wordt gedurende die procedure een waarnemend burgemeester benoemd. 

Maastricht
Hoes (56) was van 2010 tot 2015 burgemeester van Maastricht en moest opstappen na een uitzending van omroep PowNed over een date met een 21-jarige man. Hoes was eerder bijna tien jaar gedeputeerde van Noord-Brabant en geeft tegenwoordig leiding aan een landelijk schakelteam dat de opvang en ondersteuning van verwarde mensen in kaart brengt.

"Ik werd compleet overvallen door dat telefoontje en moest binnen 24 uur beslissen", zei Hoes in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. "Ik vroeg of ik er een paar dagen over na kon denken, maar dat was geen optie. Het voelt echt alsof ik in een film zit, dacht ik toen ik net met een bos bloemen naast me in de auto terug naar Maastricht reed."