Ga naar Content
Noord-Holland

Hoge nood in Zaanstad en Purmerend? Dan heb je een probleem

16 november 2017, 12.45 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Mocht je met hoge nood door een winkelstraat in de gemeente Purmerend of Zaanstad lopen, dan is het een flinke uitdaging om een (semi-) openbaar toilet te vinden. De twee gemeentes vinden we onderin een lijst terug, waarbij de vijftig grootste gemeente van Nederland onder de loep zijn genomen op het gebied van openbare toiletmogelijkheden.

Die lijst vloeit voort uit een app waar alle (semi-) openbare wc's in ons land staan geregistreerd. En wat blijkt: in onze provincie kun je de gemeente Zaanstad en Purmerend beter mijden als je nodig moet. Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland, staat Zaanstad zelfs helemaal onderaan de lijst.

Lees ook: NH Peilt: Ga jij zitten op de bril van een openbaar toilet?

In die gemeente is er gemiddeld één toilet voor ruim 8.000 inwoners. In totaal zijn daar dus amper 19 wc's voor ruim 150.000 mensen. In Purmerend is het niet veel beter. Daar zijn voor de kleine 80.000 inwoners 11 openbare toiletten beschikbaar.

Amsterdam en Alkmaar doen het een stuk beter. Zij staan respectievelijk op de tweede en derde plaats als het gaat om gemiddeld de meeste toiletten per inwoner. Zo zijn er in de hoofdstad een kleine 300 toiletten voor 850.000 inwoners. In Alkmaar zijn er zo'n 35 openbare toiletopties, voor iets meer dan 100.000 inwoners.