Ga naar Content

Alkmaars restaurant en vluchtelingen bundelen krachten voor bijzonder kookboek

ALKMAAR Een kookboek met lekkere recepten klinkt niet zo heel bijzonder, maar het Alkmaarse restaurant SOEPP pakt het anders aan. Het restaurant brengt een kookboek uit dat naast eigen gerechten ook recepten van asielzoekers uit de hele wereld bevat. De opbrengst is bestemd voor het asielzoekerscentrum in Alkmaar.

"We zijn een aantal keer naar het AZC geweest met een pan soep. Toen we de vrouwen daar vroegen aan ons initiatief mee te doen, waren ze eerst terughoudend. Maar uiteindelijk werd iedereen enthousiast", zegt Sophie Rooker-van der Horst van restaurant SOEPP tegen NH Nieuws.

Het kookboek, genaamd SOEPP Bindt, bevat alleen soeprecepten. Zo ook echte Azerbeidzjaanse Yoghurtsoep, die gegeten wordt als je ziek bent. De vrouwen die verantwoordelijk zijn voor de recepten komen uit alle delen van de wereld.

Allemaal goede vriendinnen
Ze hebben echter geen enkele moeite elkaar te begrijpen. "Wij begrijpen elkaar door het eten. We hebben veel plezier. We koken, dansen en delen met elkaar", zegt Tasar, een vluchteling uit Syrië, tegen NH Nieuws. "We zijn allemaal goede vriendinnen van elkaar", zegt Günay uit Azerbeidzjan.

SOEPP Bindt is vanaf zondag te koop. "Je leest over eetgewoontes, maar er zitten ook bijvoorbeeld kooktips in. Het is een heel andere manier van koken en eten, maar heel erg lekker."

Foto: NH Nieuws