Ga naar Content
Noord-Holland

Provincie maakt ruimte voor groot zonnepark op locatie Distriport

15 november 2017, 17.25 uur · Aangepast 11 januari 2018, 17.37 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND De provincie maakt op het geplande bedrijventerrein Distriport ruimte voor een groot zonnepark van maximaal 66 hectare. Omdat de projectontwikkelaars van Distriport en de provincie jarenlang in de clinch zaten, besloot de provincie hen in mei aan de kant te zetten.

Het stuk grond heeft definitief een andere bestemming gekregen. "Na jarenlange onzekerheid, kiezen wij nu voor een zonnepark. Dit past binnen het duurzaamheidsbeleid van zowel de provincie als de regio West-Friesland", schrijft Jaap Bond van het CDA in een persbericht.

Lees ook: Provincie hoeft scahdeclaim Distriport niet te betalen

In 2008 maakte de provincie afspraken met regionale projectontwikkelaars (Zeeman en De Peyler) over het ontwikkelen van een bedrijventerrein aan de Jaagweg in Berkhout. Toen Zeeman en De Peyler bepaalde afspraken niet nakwamen, liepen de spanningen tussen alle betrokken partijen hoog op. Dat leidde uiteindelijk tot meerdere rechtszaken en een schadeclaim van de provincie aan de projectontwikkelaars van bijna 28 miljoen euro.

Agrarische bestemming
Inmiddels is er in de regio ook geen behoefte meer aan Distriport. Daarom hebben de provincie en de gemeente Koggenland ervoor gekozen de bestemming te veranderen in agrarisch. Hiermee kan een groot zonnepark worden aangelegd.

De provincie bezit ongeveer 100 hectare grond langs de Jaagweg. Ongeveer 66 hectare daarvan wordt beschikbaar gesteld voor zonnepanelen. Het is nog niet duidelijk hoeveel panelen daadwerkelijk geplaatst gaan worden. Wanneer de eerste panelen daar verschijnen, is ook nog niet duidelijk.