Celstraffen voor drugshandel en witwassen

AMSTERDAM - De rechtbank in Utrecht heeft twee 24-jarige mannen uit Utrecht en Amsterdam veroordeeld voor grootschalige drugshandel en het witwassen van bitcoins. De Utrechter die het grootste aandeel had in het witwassen in 2014 en 2015 kreeg een gevangenisstraf van zes jaar. De Amsterdammer werd veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf.

De mannen stuurden ruim een half jaar lang harddrugs naar verschillende landen. In totaal verhandelden zij tien kilo aan speed en xtc. De drugs werden verkocht op het zogenoemde darknet, een voor leken moeilijk toegankelijk deel van internet en werden betaald met bitcoins.

De Utrechter legde zich, nadat de drugshandel stilviel, toe op grootschalige bitcoinhandel. De Amsterdammer hielp hem daarbij. De geschatte waarde van de verzilverde bitcoins bedroeg in 2015 ruim 5 miljoen euro.

Ook drie anderen werden veroordeeld voor hun aandeel in het witwassen. Twee Utrechtse vrouwen kregen een taakstraf van 180 uur. Een Rotterdamse werd veroordeeld tot een boete van 30.000 euro.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o.
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws