Noord-Holland

NL
V

Edam likt wonden na brand: "Het kloppend hart van Edam is weg"

14 november 2017, 13.45 uur · Aangepast 14 november 2017, 14.59 uur

EDAM De Hoogstraat in Edam, waar gisteravond een grote brand uitbrak in een snackbar, blijft nog afgesloten. De gemeente controleert eerst de gevels van de drie getroffen panden op instortingsgevaar. Pas wanneer dat risico kan worden uitgesloten, wordt de straat weer vrijgegeven voor bewoners en verkeer.

De getroffen panden zijn - naast de snackbar - het naastgelegen café en boekhandel Markee. Vooral de verwoesting van de boekhandel hakt erin bij de Edammers: "Het is een afschuwelijk gezicht als je dat zo in de fik ziet staan. Dat ze het dan niet onder controle krijgen en dat het overslaat naar Markee. Het is echt verschrikkelijk dat het kloppend hart van Edam nu weg is", zegt slager Johan Taam.

Lees ook: Verslagenheid groot na brand Edam: "Het is afschuwelijk"

In de loop van de ochtend kwamen steeds meer mensen een kijkje nemen langs de afzettingen. "Ik heb gisteravond ook gekeken. Zo veel sirenes, echt niet normaal. Toen ben ik naar buiten gegaan, maar je zag niets. De hele straat lag in de mist", zegt een vrouw tegenover NH Nieuws.

Lees ook: Eigenaar afgebrande snackbar Edam: "Keihard gewerkt, maar alles is naar de tering"

In het historische stadscentrum fungeerde de boekhandel ook als postkantoor. Omwonenden kunnen niet bevatten wat de brand heeft aangericht. "Er is niets meer. Geen postkantoor, je kunt geen geld meer pinnen, geen boek meer halen. Het was op dat gebied het enige winkeltje dat Edam nog had", zegt een man verdrietig.

NH