NH Peilt: Aanvullende verzekeringen uitgekleed: steeds minder voor fysio en bril

NOORD-HOLLAND - De dekking van een aantal aanvullende verzekeringen wordt soberder in 2018. Fysiotherapie, brillen en de tandarts worden minder vergoed.

Overstappen?
Als je dit jaar een aanvullende verzekering had kun je er niet van uit gaan dat die verzekering in 2018 dezelfde dekking biedt. Kijk goed naar de polisvoorwaarden van 2018. Het kan lonen om op een verzekeringssite jouw ziektekostenverzekering te vergelijken met andere aanbieder en over te stappen.

Premies bekend
Vandaag zijn alle premies van de ziektekostenverzekeringen voor 2018 bekend. Gemiddeld kost de basisverzekering 112,10 euro per maand. Een stijging van 2,13 euro ten opzichte van dit jaar. De premie voor de basisverzekering stijgt minder hard dan het kabinet op Prinsjesdag verwacht had, omdat verzekeraars hun reserves aanspreken. Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro.

Aanvullende pakketten uitgekleed
Wat opvalt aan de ziektekostenverzekeringen van volgend jaar zijn de veranderingen bij de aanvullende verzekeringen. Zo konden bijvoorbeeld klanten van sommige verzekeraars zich in 2017 tot 1000 euro bijverzekeren voor fysiotherapie. Dat maximale bedrag is nu verlaagd naar 350 euro. Ook andere vergoedingen gaan soms omlaag. Minder vergoeding voor orthodontie of nog maar 75 euro vergoeding voor een bril, in plaats van 100 euro.

Minder verzekerden
Er wordt bij verzekeraars beknibbeld op de pakketten omdat steeds minder mensen een aanvullende zorgverzekering hebben. In 2007 had 93 procent van de verzekerden een extra pakket. Dit jaar was dat nog 84 procent. Dat is een probleem, want verzekerden die nog wél een aanvullend pakket nemen, hebben vaak juist veel zorg nodig.

Gericht kiezen
Directeur Chris Oomen van verzekeraar DSW herkent dat en snijdt volgend jaar ook in de vergoedingen. Het kan niet anders, zegt hij tegen RTL Nieuws: 'Mensen kiezen steeds gerichter. Als ze iets hebben dan verzekeren zich en als ze niets hebben, nemen ze geen aanvullende verzekering - dan krijg je steeds meer kosten, en steeds minder opbrengsten. Dat moet dan leiden tot een hogere premie, of een beperking van het pakket.'

67-jarige met kraampakket
'Mensen hebben soms jaren geleden een aanvullende zorgverzekering afgesloten met een dekking die ze nu niet meer nodig hebben', zegt Coen de Ruiter van vergelijkkingssite Independer. 'Zo hebben we laatst een mevrouw van 67 jaar oud aan een goedkopere verzekering geholpen. Ze betaalde nog voor uitgebreide kraamzorg. Vergelijken en goed kijken wat je nodig hebt loont echt.'

Wat doe jij?
Heb jij een aanvullende verzekering en ga je rondshoppen voor volgend jaar?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl

Meer over dit onderwerp:
nh peilt
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws