Noord-Holland

NL
V

Verslagenheid groot na brand Edam: "Het is afschuwelijk"

14 november 2017, 10.00 uur · Aangepast 14 november 2017, 10.39 uur

EDAM De grote brand die gisteravond laat uitbrak in het centrum van Edam is brand meester. Dat meldt de Veiligheidsregio. Inwoners en ondernemers in het centrum reageren verslagen op het nieuws. "Ik ben helemaal ontdaan."

De brand heeft een snackbar volledig verwoest. Ook een naastgelegen boekenwinkel kon niet aan de vlammenzee ontkomen. Rond 05.00 uur vanochtend had de brandweer het vuur onder controle. Toch was de brand nog steeds niet volledig brand meester en werd er in de ochtend nog geblust. "Er zijn nog kleine brandhaarden, waar we moeilijk bij komen", liet een woordvoerder van de Veiligheidsregio vanochtend weten aan NH Nieuws.

Lees ook:  VIDEO: Zeer grote brand in centrum Edam nog niet brand meester

Uit voorzorg zijn de omliggende woningen in de Hoogstraat ontruimd. "Er dreigt geen direct instortingsgevaar, maar we nemen het zekere voor het onzekere." De gemeente zal vanmorgen bij daglicht de situatie direct onderzoeken. Ze zullen dan onder meer gaan kijken of het voor bewoners en ondernemers veilig genoeg is om terug te keren.

Lees ook: Eigenaar afgebrande snackbar Edam: "Keihard gewerkt, maar alles is naar de tering"

Johan Taam is één van die ondernemers die vanochtend in onzekerheid zit. Hij is slager en zit met zijn pand pal tegenover de snackbar waar de brand gisteravond ontstond. "Ik werd even voor elf uur gebeld. Dit is echt afschuwelijk", reageert hij vanochtend tegen onze verslaggever. "Ik heb het hier de hele nacht met rillingen over mijn lijf gade geslagen. Het is verschrikkelijk, ik ben helemaal ontdaan."

De gemeente laat in een persbericht weten dat er geen asbest is vrijgekomen. Roetdeeltjes kunnen normaal worden weggespoeld. In een deel van het centrum is voorlopig geen verkeer mogelijk.