Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Inwoners Kersenboogerd voelen zich niet veilig: "Durf 's avonds deur niet open te doen"

15 november 2017, 14.00 uur

HOORN Inwoners van de wijk Kersenboogerd in Hoorn worden dagelijks geconfronteerd met problemen als vandalisme, criminaliteit en drugsdeals op straat. Ze voelen zich niet veilig in hun eigen wijk. Vooral 's avonds en 's nachts dwalen er volgens hen ongure types rond die er niks te zoeken hebben. Inwoonster Anna-Marie Lub doet zelfs de deur niet meer open in het donker.

De wijk Kersenboogerd telt zo'n 22.000 inwoners en is daarmee een dorp op zich in de stad Hoorn. Inwoners zijn zo gewend geraakt aan onrust in de wijk, dat ze er bijna niet meer van opkijken. "We hebben dit jaar al meegemaakt dat er auto's zijn bekrast, dat we mensen zien in de poortjes achter onze tuinen die hier niets te zoeken hebben. Wij durven echt 's avonds niet bij het winkelcentrum te gaan pinnen. Dat is gewoon niet verstandig", vertelt inwoonster Ellen van der Knaap-Hamakers.  

Veel incidenten
De wijk is sinds begin dit jaar opgeschrikt door een reeks incidenten. Zo werd afgelopen winter een 19-jarige jongen zomaar in elkaar geslagen. Van de zomer werd er een man met een schotwond gevonden. Kort daarna kreeg een inwoonster een steen door haar slaapkamerraam gegooid en een paar weken geleden werd een echtpaar thuis overvallen. 

Lees ook: Wander (19) mishandeld na aanspreken vandalen op wangedrag

De problemen zijn volgens de inwoners niet van de afgelopen tijd, maar spelen al jaren. "Ik heb het gevoel dat de politiek ons gewoon is vergeten", vertelt Lub. "Er is altijd veel aandacht voor de binnenstad van Hoorn en de oude haven, maar wanneer komen ze nou eens hier kijken?"

Volgens de gemeente Hoorn gaat het beter met de wijk dan een tiental jaren geleden. Maar de problemen rondom het stationsgebied zijn wel in het vizier bij wethouder Theo van Eijk. "We hebben de afgelopen jaren al veel gedaan in de wijk De grote Waal en Hoorn-Noord. Nu is Kersenboogerd aan de beurt."

Lees ook: Steen door ruit: Mirjam voelt zich onveilig in eigen wijk

De wethouder wil vooral gaan kijken waar de problemen vandaan komen en daarmee aan de slag gaan. Meer blauw op straat ziet hij niet direct als de beste oplossing. Maar daar denkt Lub anders over. "Ik zie hier nooit een wijkagent. Het zou goed zijn als hier meer controle zou zijn op straat en dat mogen ook best BOA's zijn."

De politie laat in een reactie weten dat de wijkagenten wel degelijk actief zijn in Kersenboogerd en dat het aantal wijkagenten is verdubbeld van twee naar vier in Kersenboogerd. Ook ziet de politie niet direct een stijging van het aantal incidenten. 

Lees ook: Slachtoffer woningoverval Hoorn: "Ik zag meteen een mes voor mijn neus"

Ellen van de Knaap heeft het idee dat vooral het stationsgebied met veel sociale huurwoningen in beeld is bij de gemeente als probleemgebied, maar zij ziet de problemen ook in andere delen van de wijk waar meer koopwoningen staan. "Mij zie je 's avonds echt niet op straat. Dat voelt gewoon niet veilig."

Foto: nh