NH Peilt: 'Basisinkomen en einde sollicitatieplicht voor 55-plussers'

NOORD-HOLLAND - Oudere werklozen moeten worden vrijgesteld van de vernederende sollicitatieplicht en een basisinkomen krijgen. Dat staat in een petitie die morgen aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Radar
De petitie is een initiatief van Antoinette Hertsenberg van het televisieprogramma Radar. Na thema-uitzendingen over oudere werklozen stelde ze vast dat mensen verstrikt raken in een ingewikkeld systeem van uitkeringen en toeslagen. Ze moeten verplicht solliciteren om hun uitkering te behouden. De kans op werk vinden is klein. 10 procent van de 55-plussers en slechts 3 procent van de 60-plussers komt weer aan de bak. Het voortdurend moeten solliciteren wordt als vernederend ervaren.

Basisinkomen
De invoering van Een basisinkomen moet daar een eind aan maken. Werkloze 55-plussers krijgen dan een vast bedrag per maand, mogen bijverdienen en hoeven niet te solliciteren. De online petitie van Radar is al 100.000 keer ondertekend.

Wie gaat dat betalen?
Het basisinkomen vervangt het ingewikkelde systeem van sociale uitkeringen, zoals bijstand en toeslagen. De bureaucratie wordt er dus mee ingeperkt. Het basisinkomen kan (deels) uit deze kostenbeperking worden betaald. Als het basisinkomen wordt ingevoerd, ontvangt iedereen dit basisbedrag belastingvrij. Belasting betaal je alleen over wat je boven je basisinkomen aan inkomsten bijverdient.

Wat vind jij?
Het vorige kabinet vond een basisinkomen niet realistisch. Hertsenberg hoopt dat het kabinet Rutte III het idee als experiment wil invoeren. Vind jij het een goed idee? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl

Meer over dit onderwerp:
nh peilt
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws