Ga naar Content
Noord-Holland

Openstaande boete? Ook op provinciale wegen wordt je kenteken straks geregistreerd

12 november 2017, 15.25 uur · Aangepast 12 november 2017, 16.14 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND De inzet van camera's die kentekens registreren wordt uitgebreid naar de provinciale wegen. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van de NOS.

De komende weken worden 200 camera's langs povinciale wegen in het hele land uitgerust met zogeheten ANPR-camera's, aldus de NOS. Er hangen al 130 van zulke apparaten langs de snelwegen.

Met ANPR (Automatic Number Plate Recognition of kentekenherkenning) worden kentekens gescand en vergeleken met gegevens in de politiecomputers over mensen die worden gezocht of boetes hebben openstaan.

Komt de naam in de politiebestanden voor, dan wordt de automobilist beboet of staande gehouden. Zijn of haar gegevens worden net zolang bewaard tot de kwestie is afgehandeld.

Gegevens bewaren
Komt de naam niet voor, dan worden de gescande gegevens gewist. Wel is er wetgeving in de maak om ook het bewaren van die gegevens toe te staan.

In Noord-Holland worden vooral camera's in de regio's Amsterdam, Zaandam en Haarlem uitgerust met ANPR. Ontdek hier of dat bij jou in de buurt ook het geval is.