Ga naar Content

Amstelveense vishandel verkoopt gigantische blauwvintonijn van 300 kilo

AMSTELVEEN Voor Jan Tol van vishandel Koning in Amstelveen is het een droom die uitkomt: vanochtend arriveerde zijn duurzaam gekweekte blauwvintonijn rechtstreeks vanuit Spanje. Er moest zelf een kraan aan te pas komen om de 300 kilo wegende vis naar de winkel te brengen. 

Voor de winkel werd de vis 'live' gefileerd. Volgens Tol bestaat er geen lekkerder vis dan deze. "Het is zo zacht, zo vet. Je hoeft er niets aan te doen, je kan het zo eten. Het is onbeschrijfelijk zo lekker", vertelt hij trots aan de vele Amstelveners. 

De blauwvintonijn is de grootste en meest smaakvolle tonijnsoort op aarde. De vis wordt echter ook met uitsterven bedreigd, maar sinds een paar jaar lukt het om de blauwvintonijn te kweken en is het weer beschikbaar voor consumptie.

Spaanse kweker
De tonijn van vandaag komt van de Spaanse kweker Balfego. Dit bedrijf is in staat om de tonijn 'duurzaam' te kweken. De vissen groeien als het ware op in een door netten gevormd en verplaatsbaar zwembad in de Middellandse Zee.

Lees ook: Visboer verkoopt gigantische heilbot van bijna 100 kilo

Of de droom van Jan Tol ook een zakelijk succes wordt, is de vraag. De tonijn is niet goedkoop: 100 gram kost de koper zo'n 16,50 euro. In de voorverkoop heeft hij reeds de helft verkocht. Nu moet hij maar zien of ook de andere helft nog op tijd verkocht wordt. "Anders moeten we hem invriezen. Maar dat is zonde, want eigenlijk moet je deze vis vers eten."