Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Onderzoek wijst uit: terugkeer Formule 1 naar Zandvoort is mogelijk

10 november 2017, 15.01 uur · Aangepast 10 november 2017, 16.22 uur · Foto: ANP/Robin Utrecht

ZANDVOORT Een terugkeer van Formule 1 naar Zandvoort is mogelijk. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Zandvoort en het circuit.

In 1985 werd de GP van Nederland op het circuit van Zandvoort voor het laatst gereden. Maar de laatste jaren werd de roep om een terugkeer steeds luider. Omdat het organiseren van een Formule 1-race niet zomaar kan, besloot de gemeente eind 2015 een haalbaarheidsonderzoek te houden. En dat levert dus een positief resultaat op voor de liefhebbers.

Nog veel gebeuren
Is een Grand Prix van Nederland daarmee een feit? Nee, zeker niet. Er moet nog heel veel gebeuren voordat het zover is. Allereerst moet Formule 1-eigenaar Liberty Media hier toestemming voor verlenen. En onlangs bleek dat die organisatie een voorkeur heeft voor een stratencircuit mocht Nederland in beeld komen.

Maar zelfs als er toestemming komt, is de weg nog lang. Het organiseren alleen al kost naar verluid jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro's. En dan moet er op en rond het circuit nog van alles op de schop om Zandvoort klaar te maken voor de Formule 1.

Met het positieve advies uit het onderzoek is een eerste horde genomen en kan Circuit Zandvoort nu vol aan de slag. Eerder werd 2020 genoemd als mogelijk jaar voor de comeback van het Formule 1-circus.