Start van hoofdcontent

BREEZAND

nl

Oude kanonnen uit de grond getrokken bij Breezand

10 november 2017, 13.31 uur · Aangepast 10 november 2017, 15.12 uur

BREEZAND Langs het Noord-Hollands Kanaal bij Breezand zijn twee oude kanonnen uit de grond getrokken. Alleen de uiteindes staken nog boven de grond uit en werden vroeger gebruikt als meerpaal. De kanonnen gaan naar de Stelling van Den Helder.

De kanonnen zijn van omstreeks 1800 en werden halverwege de 19e eeuw langs het kanaal ingegraven. "Ze gingen de grond in toen ze verouderd waren en niet meer gebruikt werden", vertelt conservator Ingrid Oud van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. "Ze lagen waarschijnlijk in de opslag bij de Stelling van Den Helder. Een inventieve geest heeft waarschijnlijk gedacht: hé dat is een mooie meerpaal. Die weegt lekker veel we gaan hem ingraven."

"De kanonnen komen waarschijnlijk uit een fabriek bij Luik. Ze werden gebruikt op schepen maar ook bij de kustverdediging.", vertelt André Koning van de Stichting Stelling Den Helder. Hij had zijn oog laten vallen op het 2000 kilo zware geschut. "De Stelling vraagt om dit soort attributen om tentoon te stellen. Ze kwamen waarschijnlijk al van de stelling of van de schepen van de Marine. Ze gaan dus terug naar de basis."

Met een graafmachine werden de twee kanonnen voorzichtig uit de grond getrokken. Er blijven vier kanonnen achter, vertelt Ingrid Oud. "We willen dat verhaal van het industriële hergebruik graag vertellen. Daarom gaan we hier ook een bord plaatsen zodat iedereen kan lezen dat het de uiteindes van kanonnen zijn." 

NH/ Matthijs Gemmink