Ga naar Content

Eeuwenoud Viking-gewicht gevonden op Wieringen: "Dit is van internationaal belang"

DEN OEVER Op Wieringen is een bronzen gewicht gevonden uit de negende of tiende eeuw. Het voorwerp van zo'n 29 gram werd door de Vikingen gebruikt bij de handel.

Er zijn twee raven op afgebeeld, de metgezellen van de god Wodan. "Ik heb dit nog nooit eerder gezien", vertelt Frans Diederik van de Archeologische Werkgroep Kop van Noord-Holland. "Dit is uniek voor Nederland", vult zijn collega Joost Lubbers aan.

Kort geleden hield de lokale Historische Vereniging in Den Oever een bijeenkomst over de Vikingen en de laatste archeologische vondsten op Wieringen. Het topstuk van de avond was het gewicht.

Geschiedenis leeft op
"Je had een weegschaal nodig en ze wisten van die gewichtjes precies wat ze wogen. En dan doe je het gewicht aan de ene kant en het zilver aan de andere kant en voila", vertelt Lubbers. Sinds de vondst van een Vikingschat in 1996, leeft de geschiedenis flink op Wieringen.

Toch wordt de nalatenschap van de Vikingen op het voormalige eiland nog wel eens onderschat. Deze nieuwe vondst kan dat beeld bijstellen. "Het geeft aan dat de invloed op Wieringen groter is dan iedereen roept. Er valt hier veel meer van de Vikingen te vinden dan velen denken."

Het stuk moet nog bekeken worden door een expert, maar de verwachting is dat ze hier ook in het buitenland naar zullen kijken. "Deze twee raven, Huginn en Muninn, heb ik nog nooit afgebeeld gezien op zo'n gewicht. Het is een heel bijzondere vondst, ik denk zelfs van internationaal belang", aldus Frans Diederik.

Foto: Archeologische Werkgroep Kop van Noord-Holland