Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlem pakt Airbnb aan: toeristenbelasting ingevoerd

9 november 2017, 20.58 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM Buitenlandse gasten die via Airbnb in Haarlem overnachten, moeten toeristenbelasting gaan betalen. Ook moet Airbnb meer data gaan delen met de gemeente en actief gaan bijhouden of de toeristen zich houden aan de maximale verhuurtermijn van 60 dagen.

Van een meerderheid van de gemeenteraad moeten B en W op pad om Airbnb aan banden te leggen. Het college vindt dat overigens een uitstekend idee, zij ondersteunt deze roep uit de raad.

Mogelijk trekt Haarlem daarbij op met andere gemeenten in de regio. In ieder geval hebben B en W nu de opdracht zo snel mogelijk de afspraken met Airbnb te gaan maken. 

De gemeenteraad is bang voor Amsterdamse toestanden en ziet met lede ogen aan dat pandjesbazen woningen opkopen uitsluitend voor de verhuur aan organisaties als Airbnb. 

Een motie om meteen álle Airbnb-activiteiten te stoppen in de stad, haalde het vanavond niet. Ook het terugbrengen naar maximaal dertig dagen verhuur per woning kreeg nog niet genoeg steun uit de raad. Dit omdat het college van B en W aankondigde dat deze maatregelen misschien binnenkort al regionaal opgelegd gaat worden.