Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

De Wilde Vaart helpt jongeren op het rechte pad: "Vorig jaar sliep ik nog onder de brug"

9 november 2017, 18.09 uur · Aangepast 20 november 2019, 10.10 uur · Door Redactie

WORMER Kiki en Danny hebben elkaar op de kermis leren kennen. Ze waren toen allebei dakloos, leefden van dag tot dag en hadden geen toekomstperspectief. Op het schip de Excelsior van de Wilde Vaart vinden ze nu rust. Danny gaat binnenkort aan de slag op een vrachtschip, Kiki wil graag secretaresse worden.

Volgens Dirk de Mooij van de Wilde Vaart zijn er heel veel zwerfjongeren. Hij kwam op het idee om jongeren op een schip te laten wonen en werken. Volgens hem werkt dat voor sommige mensen beter dan dat je steeds tegen ze blijft zeggen dat er iets moet veranderen. Vandaag vaarde hij met Kiki en Danny naar een botenbeurs in Den Helder om te zoeken naar een stageplaats.

Kiki en Danny komen van ver, vertelt Danny. "De dag zag er niet echt mooi uit. Het was echt overleven. Elke keer maar zorgen dat je eten hebt en verder deed je eigenlijk niks." Hij vertelt dat hij en Kiki onder een brug sliepen. Het stel is blij dat er nu rust is. Door het leven op de boot kunnen ze weer vooruitkijken, zegt Danny. "Als je op straat staat in de kou en je kan geen kant op, blijf je hangen."

Toekomst
"Over tien jaar hoop ik een huisje te hebben", zegt Kiki. "Dirk zegt dat ik dan mijn eigen schip heb", laat Danny weten. Een ding weten ze zeker. Ze zullen in ieder geval samen zijn.

NH