Noord-Holland

Beveiligers Schiphol boos vanwege 'toiletrestricties': alleen nog tijdens pauze plassen

9 november 2017, 13.12 uur · Aangepast 9 november 2017, 15.04 uur · Door Doron Sajet

Shutterstock
Shutterstock

SCHIPHOL - SCHIPHOL Beveiligers op Schiphol zijn boos op hun werkgevers G4S Aviation en I-SEC vanwege nieuwe WC-regels. De securitymedewerkers mogen nu alleen nog tijdens hun pauze gaan plassen of poepen. Vakbond FNV roept de beveiligers op om de nieuwe 'toiletrestricties' te negeren.

Vakbond FNV noemt de maatregelen "onredelijk". Tanja Schrijver van FNV Beveiliging vindt het een schending van de privacy. Schrijver: "Als je moet, dan moet je gewoon kunnen gaan."

Plaswacht
Als ze tijdens hun werk toch nodig moeten, dan moeten ze zich volgens FNV Beveiliging melden bij een 'plaswacht' van I-SEC of bij de teamleider van G4S. Als er al iemand naar de wc is, moeten ze eerst wachten tot deze terug is. Bij I-SEC wordt bijgehouden hoe lang het toiletbezoek duurt en worden er sancties opgelegd als de werkgever vindt dat het wel wat korter kan.

Slecht werkgeverschap
Schrijver: "Het is onredelijk om te eisen dat werknemers alleen in de pauze naar de wc gaan. Bijhouden hoelang iemand op het toilet zit, is een ernstige schending van de privacy van de betrokken werknemer en getuigt van slecht werkgeverschap. FNV vindt de privacyschending in geen enkele verhouding staan tot een eventueel belang van de werkgever."

Lees ook: KLM-personeel staakt: luxe lounge Schiphol dicht

Schiphol
Ook Schiphol zou volgens Schrijver deze praktijken op hun luchthaven niet moeten toestaan. Beveiligers die nodig naar de wc moeten, kunnen zich minder goed concentreren op hun werk. En dat werk is een belangrijke schakel in een veilig Schiphol. FNV vindt het dan ook onbegrijpelijk dat Schiphol deze praktijken op hun luchthaven laat gebeuren en verwacht dat Schiphol direct een einde maakt aan deze toiletrestrictie.

Als je moet, moet je
Een woordvoerder van Schiphol zegt in een reactie tegen NH Nieuws dat "toiletbezoeken niet worden getimed". "Met de beveiligingsbedrijven is afgesproken dat zij altijd voldoende beveiligers inzetten en daarbij rekening houden met (plas)pauzes. Zo lopen passagiers geen vertraging op bij de checks en halen zij op tijd hun vlucht", wil Schiphol kwijt. 

Volgens de luchthaven calculeren bedrijven "extra mankracht in om aflossing van collega’s te verzorgen indien nodig". "Daarbij hebben beveiligers regelmatig pauzes om iets te eten, te roken of voor toiletbezoek. Als tussendoor de nood hoog is, zorgt het beveiligingsbedrijf voor tijdelijke vervanging."