Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Loosdrechters boos om teruggedraaide toezegging wethouder: "We worden gefopt"

8 november 2017, 19.05 uur

LOOSDRECHT Loosdrecht moet aantrekkelijker worden voor toeristen, daarom worden onder meer de plassen aangepakt. Bewoners aan de Loenderveense Plas zouden inspraak krijgen en de plannen zouden alleen doorgaan als alle partijen het met elkaar eens zijn. Maar de wethouder komt daarop terug. Tot woede van de bewoners.

De plas Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen zijn nu nog gescheiden van elkaar. Nu wil een aantal instanties de twee plassen aan elkaar verbinden, zodat de pleziervaart snel tussen de plassen kan wisselen. Er is alleen één probleem: precies daartussen ligt een stiltegebied, de Loenderveense plas. "Hier komen allerlei vogels overwinteren en toeristen komen hier en gaan zitten aan de plas en genieten van het uitzicht", zegt bewoner Jan Bodaar aan NH Nieuws. Hij wil niet dat dit verandert door een vaarverbinding.

Lees ook: Bewoners aan de Loenderveense Plas boos om plannen vaarroute

De bewoners hebben zelf een alternatief bedacht om de Loenderveense plas te sparen. Van de Loosdrechtse Plassen naar de Vecht en van daar over de Wijde Blik naar het Hilversums kanaal. Ze noemen het het 'Nieuwe rondje Loosdrecht'. Een aantal bestaande sluizen moet worden opgeknapt en uitgebreid. Zo wordt de Loenderveense Plas ontzien. 

Toezegging teruggedraaid
Wethouder De Kloet heeft in gemeenteraad de toezegging gedaan dat uitsluitend indien er sprake is van unanieme stemming, het project door zal gaan. De bewoners waren daar erg blij mee, want zo kunnen ze de vaarverbinding door de Loenderveense plas tegen houden. In een brief die de wethouder afgelopen week stuurde naar de gemeenteraad draait hij de toezeggingen terug. In plaats daarvan wil hij proberen zo veel mogelijk partijen achter een bepaald onderdeel te krijgen.

"In de mêlee van de vergadering heb ik die uitspraak gedaan, maar in de brief staat het goed. Dat is leidend", vertelt wethouder de Kloet aan NH Nieuws. Bewoners reageren boos. "Zo ga je niet met burgers om. Je geeft een garantie af en dat is ook waar we de wethouder aan gaan houden", aldus Jan Bodaar.