Ga naar Content

Wieringers in actie tegen bomenkap bij afrit A7 Den Oever

DEN OEVER Stichting Landschapszorg Wieringen (SLW) is een petitie gestart om de geplande bomenkap bij Den Oever tegen te houden. Rijkswaterstaat wil bij de afslag zonnepanelen plaatsen die stroom moeten gaan leveren aan nieuwe pompen in de Afsluitdijk.

"Die bomen zijn ongelofelijk belangrijk voor ons milieu", vertelt voorzitter Rein Veldboer van Stichting Landschapszorg Wieringen (SLW). "We moeten ze koesteren, we moeten ze alle ruimte geven om te groeien en zuurstof te maken. Nou me dunkt, voor die zuurstof hoef ik toch niet te pleiten hoe belangrijk dit is." Veldboer maakt zich zorgen over het gemak waarmee bomen aan de kant worden geschoven als er een nieuw project gestart wordt, niet alleen in Den Oever.

Pompen
Rijkswaterstaat weet nog niet precies hoeveel zonnepanelen er zullen komen. Dat hangt af van hoeveel stroom de pompen nodig hebben. De pompen zijn nodig omdat de huidige spuisluizen niet genoeg capaciteit hebben in de winter. Die kunnen bovendien alleen bij laagwater op het Wad, het overtollig water uit het IJsselmeer afvoeren. Pompen doen het altijd. "Ik begrijp de zorg van de mensen in Den Oever. Hun zorg is onze zorg want we willen de Afsluitdijk duurzaam en energie-neutraal maken", vertelt Joost van de Beek van Rijkswaterstaat.

Ruimhartig compenseren
Maar SLW snapt niet wat er duurzaam is aan het kappen van bomen. "Bomen nemen CO2 op, geven zuurstof af en houden geluid tegen", zegt Veldboer. Volgens Rijkswaterstaat staan de bomen binnen de wegen van de afritten en opritten bij Den Oever op de nominatie, binnen de "oksel" wordt dat genoemd. "Wij zullen de bomen ruimhartig compenseren op een andere plek", zegt Van de Beek. "Dat zullen jonge boompjes zijn die uiteindelijk een mooi bos zullen vormen."

"Ja, dat verhaal kennen we", reageert Veldboer. Als je het blad oppervlak vergelijkt met dat van een 50-jarige boom dan moeten er duizend jonge boompjes voor terug gezet worden. Dat gaat Rijkswaterstaat vast niet doen."

Rijkswaterstaat en SLW gaan binnenkort met elkaar om de tafel. De Wieringers zijn ondertussen een petitie gestart om de plannen tegen te houden.

Foto: NH/ Matthijs Gemmink