Ga naar Content

Gooi gedwongen tot fusie: van 7 naar 3 gemeenten

HAARLEM Het aantal gemeenten in het Gooi gaat van zeven naar drie. Dat heeft de provincie besloten. Zo moet Wijdemeren samen met Hilversum, en fuseren ook Blaricum, Laren en Huizen met elkaar. Volgens de provincie zijn de fusies noodzakelijk omdat sommige gemeenten zelfstandig niet meer in staat zijn om alle taken goed uit te voeren.

Met wie Weesp moet fuseren, moet nog blijken. Het referendum en het besluit van de gemeenteraad waarbij gekozen wordt voor of Amsterdam of Gooise Meren wordt afgewacht. 

Lees ook: Weesp krijgt referendum over gemeentefusie na handtekeningenactie inwoners

Wijdemeren heeft te lang gewacht
Dat geduld heeft de provincie niet met Wijdemeren. Die gemeente wilde lange tijd zelfstandig blijven, maar was van plan gesprekken te starten voor een samenwerking met Hilversum en Gooise Meren. "Wijdemeren heeft negen maanden de tijd gehad om zelf met een oplossing te komen. Nu kwamen ze uiteindelijk met een voorstel om met elkaar te gaan praten, maar dat is te laat", zegt gedeputeerde Jack van der Hoek tegen NH Nieuws.

Video #173531


Ook Blaricum, Laren en Huizen hadden ongetwijfeld op een ander resultaat gehoopt. Zij wilden niet fuseren, en zagen in samenwerking de ideale oplossing. Maar volgens de provincie is dat geen optie. "Ze willen wethouders die de drie gemeenten vertegenwoordigen. Dan moet je iedere beslissing door drie colleges laten nemen, waardoor het besluit verwatert. Bovendien komt daardoor de raad op meer afstand te staan. Ook is het treffen van een langdurige samenwerking in strijd met het regeerakkoord", aldus Van der Hoek.

Video #173532


Eén grote gemeente in het Gooi
De fusies moeten in 2021 een feit zijn, maar wat de provincie betreft komt er in de verre toekomst één gemeente in heel het Gooi. "Ik heb daar geen datum voor, en dat initiatief moet ook echt van de gemeenten zelf komen. Maar laten we eerst deze herindeling gaan doen, en dan kijken hoe het gaat."

Video #173531