Ga naar Content

Gedupeerde Bergense scholieren met de bus naar gymles in Egmond

BERGEN Leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen kunnen weer binnen gymen. Doordat sportcomplex De Beeck afbrandde zijn ze hun sporthal kwijt. Na weken zoeken is er nu plek gevonden in Egmond aan Zee, waar ze met de bus naar toe gaan.

Ruim drie weken geleden brandde sporthal en zwembad De Beeck in Bergen af. Veel verenigingen, clubs en dus ook scholieren raakten hun sportaccommodatie kwijt. Voor de 880 leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool begon toen de zoektocht naar een vervangende hal in de omgeving.

"We wilden graag een oplossing dichtbij huis. Een semi-permanente hal bijvoorbeeld, maar die bleek toch behoorlijk kostbaar. Dit is voor nu een prima tijdelijke oplossing", vertelt Gerard Schuth van de schoolleiding. "Sporthal De Watertoren in Egmond staat overdag leeg. Enige nadeel is dat we er met de bus naartoe moeten. Dat gaat ten koste van de gymtijd en de pauzes. Niet ideaal". 

Lees ook: Camerabeelden van brand in sportcentrum Bergen in bezit van politie

"We hopen eigenlijk dat we terecht kunnen in de sporthal van de Europese School in Bergen. Dat is om de hoek en we weten dat er ruimte is in de hal. Echter hebben we te maken met bureaucratie. De school wordt gefinancierd vanuit Brussel, en dat zijn andere geldstromen. Maar we hopen dat de gemeente Bergen toch iets kan bereiken, want het is stukken dichterbij."

Gezellig
Ondertussen bevalt het busreisje de leerlingen goed. "Ik vind het wel gezellig zo". Anderen zijn blij dat er niet meer buiten gegymd moet worden. "Het was echt vreselijk koud vorige week". 

Lees ook: Gemeente wil gedupeerden brand Bergen snel weer op de rit helpen

De leerlingen hopen dat hun sporthal snel herbouwd wordt. "Maar dat kan wel eens drie jaar gaan duren", berekent de sporthalbeheerder. "Als je alles meeneemt qua politieke beslissingen, ontwerp en bouwen, dan kom ik op zo'n drie jaar", stelt Vincent Thijssen van Holland Sport. En dat zou dan dus drie jaar met de bus kunnen betekenen voor de school.

"Dat moeten we nog zien", zegt Schuth. "Deze oplossing met de bus naar Egmond is een proef. Na een paar maanden gaan we evalueren of dit werkt. En dat hangt vooral ook af van wat de gymdocenten hier van vinden. En van de meivakantie tot de herfstvakantie gymen we buiten. Dus dat scheelt".

Sloop
Vandaag beginnen de voorbereidende handelingen van de sloop van de sportcomplex De Beeck. "Er zal worden gekeken wat de kwaliteit van het zwembad is en de fundering. Mogelijk dat dat nog te gebruiken valt", ligt wethouder Peter van Huissteden toe. "Er wordt sowieso voorzichtig gesloopt. Mogelijk dat de spiegelwand van de balletvereniging of biljarttafels het vuur weerstaan hebben. Ook stonden er kunstwerken in onze raadszaal. We zijn ook benieuwd wat daar van over is."

Foto: NHNieuws/ Anne Klijnstra