Noord-Holland

Acteurs doen aangifte tegen filmmaker Gosschalk

7 november 2017, 21.55 uur · Aangepast 7 november 2017, 22.09 uur · Foto: ANP/Sander Koning

Whatsapp

AMSTERDAM Diverse acteurs doen aangifte tegen regisseur- en televisieproducent Job Gosschalk wegens seksuele intimidatie. Dat zei Peter R. de Vries in RTL Boulevard.

De Vries was nauw betrokken bij het onderzoek naar Gosschalk, die vandaag bekendmaakte dat hij zijn werk neerlegt en erkende dat hij grenzen heeft overschreden in zijn omgang met acteurs.

Volgens RTL Boulevard heeft Gosschalk zich tussen 2002 en 2015 in zeker twintig gevallen schuldig gemaakt aan misbruik van zijn functie en positie. Volgens De Vries is er sprake van een patroon in de werkwijze van Gosschalk. Of het strafbaar is, vindt hij moeilijk aan te geven. "Er is hier vooral sprake van een misstand'', aldus De Vries. "Het is aan de politie om de aangiftes te beoordelen, of daar een strafbaar feit in zit."

'Over grenzen gegaan'
Gosschalks verklaring dinsdag kwam voorafgaand aan een publicatie van Nieuwe Revu, waarin drie acteurs hem beschuldigen van seksuele intimidatie. "Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis'', schrijft hij. "Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan."

Lees ook: Filmmaker Job Gosschalk legt werk neer om 'grensoverschrijdend gedrag'

Volgens Nieuwe Revu hebben zeven mensen zich gemeld met verhalen over Gosschalk. Etienne Poeder, hoofdrolspeler in de musical The Lion King uit 2005, heeft verklaard dat hij zich tijdens een privésessie met hem moest uitkleden.

Acteerles
In RTL Boulevard zei Bart Spring in ’t Veld, die na het winnen van Big Brother een bijrol kreeg in Costa!, dat Gosschalk hem tijdens een acteerles vroeg om over zijn penis te wrijven. Een andere acteur vertelde dat hij zich moest uitkleden en een seksueel getinte scène met een andere man moest spelen.

Gosschalk wil persoonlijk zijn excuses maken aan mensen 'die hij heeft gekwetst of een pijnlijke herinnering heeft bezorgd'. Hij ontkent dat ooit sprake is geweest van fysiek contact. Ook 'wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen' kloppen volgens hem niet.

Gosschalk werd bekend als mede-eigenaar van het castingbureau Kemna Casting en maakte later veel succesvolle films, tv-series en theaterproducties.

Whatsapp