Ga naar Content
Sport

Profronde van Noord-Holland onderdeel van Holland Cup

7 november 2017, 16.59 uur · Aangepast 7 november 2017, 18.58 uur
Door: · Foto: Tino Roording

ALKMAAR De Profronde van Noord-Holland wordt onderdeel van de Holland Cup. Dat is een nieuwe competitie komend wielerseizoen met zes Nederlandse UCI-wedstrijden. De Ronde van Noord-Holland is zo een Europese topkoers en hoopt daardoor meer publiciteit en sponsoren te krijgen.

Het initiatief voor de Holland Cup kwam van Flavio Pasquino. Hij is de voorzitter van de Nederlandse Topcompetitie waar continentale- en clubteams aan meedoen. De Holland Cup is ook gericht op deze categorieën, maar gaat een stapje verder. Waar de Topcompetitie zich richt op nationale koersen, richt de Holland Cup zich op Europese wedstrijden in Nederland zoals de Profronde van Noord-Holland. 

Opzoek naar sponsoren
De toekomst van de Noord-Hollandse wielerkoers zag er niet goed uit. Het initiatief kwam dan ook op een goed moment. "De ronde heeft moeite met het contracteren van sponsoren, dus wij als organisatie hopen dat er nu meer publiciteit komt", zegt secretaris Nico van 't Hof. "De financiën zijn voor de aankomende editie nog niet rond, maar dat moet goed komen. We hebben al een behoorlijk deel van het budget, maar daar moet nog wel wat bij."

Media-aandacht
De Profronde hoopt dus meer publiciteit te krijgen en ging om die reden in zee met het idee van Pasquino. "Hij heeft goede contacten met de media. Hierdoor willen meer teams en meer sponsoren aanwezig zijn. Bij de livestreams kijken al meer dan 10.000 mensen over de hele wereld en dan krijgen sponsoren veel aandacht."

Parcours wijziging
Het parcours van de 72ste Profronde van Noord-Holland wordt sowieso gewijzigd. "De finish blijft in Alkmaar. Maar de drie plaatselijke rondes daarvoor verdwijnen. Die vonden plaats in de stad en dat zorgde voor problemen met de beveiliging. Als deze rondjes verdwijnen, houden we kilometers over om door andere plaatsen in Noord-Holland te rijden." De organisatie van de koers gaat nog overleggen met de gemeente Alkmaar en de politie. 

Deelnemersveld
In de eerste plannen voor de Holland Cup zijn pro-continentale ploegen, zoals Roompot-Nederlandse Loterij, ook welkom. "Dat zou erg mooi zijn als die ploegen ook komen. Maar daar reken ik niet op. Dan wordt het niveauverschil wel heel groot, want er doen ook clubteams mee." De organisatie van de koers wil alle Nederlandse continentale ploegen aan de start. "Vorig jaar hadden wij het lastig om die te contracteren. Ook hopen wij op minimaal vijf buitenlandse topteams, want die zijn bij een UCI-koers vereist", zegt Van 't Hof, die de koers vijftig jaar geleden zelf reed. 

De 72ste Profronde van Noord-Holland wordt zondag 13 mei verreden.