Ga naar Content

Omwonenden vrezen komst HOV-bus in de straat: "Het is hier gewoon levensgevaarlijk!"

HOOFDDORP Omwonenden strijden al jaren om de Fanny Blankers-Koenlaan in Hoofddorp veiliger te krijgen. De straat is het kloppend hart van de wijk, maar ook een van de gevaarlijkste. De situatie wordt volgens veel bewoners nu nog onveiliger, als vanaf 10 december HOV-bus 341 door de straat gaat rijden.

"Met al die kinderen die hier overdag naar school gaan, wordt dat levensgevaarlijk", vertelt Peter van Diejen namens Wijkraad Floriande. De wijkraad probeert al jaren de gemeente te bewegen om de veiligheid van de Fanny Blankers-Koenlaan te verbeteren. Hiervoor moet de hele staat opnieuw ingericht worden, vindt hij. "Tot nu toe zijn er alleen hap-snap maatregelen genomen. Maar een echte inrichting om het echt veiliger te maken, die hebben we nog steeds niet gezien", vertelt van Diejen. 

Ook volgens Han van der Ploeg van de fietsersbond is er veel mis met de straat. "De straat is te breed en nodigt auto's uit om hard te rijden. Het fietspad is daarentegen te smal. Er zijn te veel uit- en optritten, onduidelijke laadplekken voor vrachtwagens, de zichtlijnen zijn slecht en de oversteekplekken sluiten niet goed op elkaar aan", vertelt hij aan NH Nieuws. Ook Willem van Vark, van de omliggende basisscholen kan dit beamen: "Vooral 's ochtends zie je dat mensen heel erg gestrest achter het stuur zitten en veel te hard rijden, het is gewoon levensgevaarlijk."

'Niet geluisterd naar alternatief'
Dat er straks zestien keer per uur een HOV bus door de straat gaat rijden, is volgens de omwonenden tekenend voor de onwil van de gemeente om echt iets aan de verkeerssituatie te doen. Ook naar een alternatief plan om de bus een andere route te laten rijden, werd niet geluisterd, omdat dat ten koste van de reistijd zou gaan. "Connexxion wil persé dat de bus door de Fanny Blankers-Koenlaan gaat rijden en kennelijk wil de wethouder Reneman dat ook, want hij heeft ook nog geen maatregelen daartegen genomen", vertelt Van Diejen teleurgesteld. 

Volgens de gemeente Haarlemmermeer neemt wethouder Reneman de zorgen van de bewoners wel serieus. "Afgesproken is dat de gemeente snelheidsmetingen gaat uitvoeren en op gezette tijden de situatie monitort", laat de woordvoerder van de wethouder in een schriftelijke reactie aan NH Nieuws weten. "Mochten de resultaten aanleiding geven tot het nemen van maatregelen dan stuurt wethouder Reneman in januari 2018 een plan van aanpak naar de raad. Bij het plan van aanpak worden bewoners, dorpsraad en ouderraden van de drie betrokken scholen betrokken."

'Al tien jaar niet veiliger'
De omwonenden verwachten hier echter weinig van. "Dat horen we nu al tien jaar. En al tien jaar worden er kleine aanpassingen gedaan. Maar tot nu toe is het er niet veiliger op geworden." zegt Peter van Diejen in een reactie.