Ga naar Content

Honderden voedselpakketten gered na brand bij Voedselbank Haarlem

HAARLEM Een fikse brand in de meterkast van de Voedselbank in Haarlem gooit toch geen roet in het eten: 250 gezinnen in Haarlem krijgen morgen 'gewoon' hun voedselpakket.

De brand was gisteravond in de meterkast, aan de Spaarne-kant van het gebouw. Bovenburen ontdekten de brand omdat het licht bij hen begon te knipperen. 

De westenwind blies de rook vervolgens door de Voedselbank heen. Een medewerkster: "Die brandlucht hangt hier nog, maar we zijn dankbaar dat de brand niet verder is gegaan dan de meterkast. Dat was echt een catastrofe geworden."

Roet- en rookvrij
Medewerkers zijn de hele dag bezig geweest om alle spullen roet- en rookvrij te maken. In de loop van de ochtend kwam het verlossende telefoontje van de Voedsel- en Warenautoriteit: allleen de niet-verpakte spullen moeten worden vernietigd.

Dit betekent dat twee pallets met verse groenten als aardappelen, kool en wortelen worden afgevoerd. Voedselbanken uit onder meer Haarlemmermeer en Beverwijk hebben de voorraad vandaag weer aangevuld. Net op tijd, want morgen staan de klanten weer op de stoep.

Illustratief
De kortsluiting in de meterkast is volgens de medewerkers illustratief voor de problemen in het pand. De Voedselbank zit al twaalf jaar anti-kraak in de oude Fietsfabriek aan de Oostvest in Haarlem, maar de staat van het pand gaat snel achteruit. 

Hoog tijd om te verhuizen, vinden ze bij de Voedselbank. De gemeente heeft aangegeven het pand te willen verkopen, omdat de grond zal worden gebruikt voor nieuwe appartementen.

Nieuwe locatie
Voedselbank-voorzitter Armand Hamers vertelt dat een nieuwe locatie al is gevonden, al geeft hij nog geen volledige openheid van zaken. "Hier dicht in de buurt", is het enige wat hij daarover kwijtwil. "Op 150 meter ongeveer."