Ga naar Content

NH In de dierentuin: grootscheeps onderzoek naar doodsoorzaak chimpansees Artis

AMSTERDAM De jonge chimpansees bij Artis waren geen lang leven beschoren. Of ze overleden bij de geboorte of korte tijd later. Het was begin jaren '90 en niemand begreep waarom.

In de twintig jaar daarvoor waren er dertien jonge chimpansees geboren en overleden. "Ze hadden altijd last van hun hart, en het was onduidelijk wat daar achter zat", blikt oud-dierenarts Peter Klaver terug. Het kon een virus zijn, of een bacterie. Maar het kon ook te maken hebben met hun voeding.

In 1991 moesten de chimpansees verhuizen naar hun nieuwe verblijf. Om verplaatst te worden, moesten ze onder narcose. Dat was een uitgelezen moment om ze eens grondig te onderzoeken. 

Lees ook: NH In de dierentuin: een babygorilla in huis

Klaver: "Omdat het een lastige klus was, hebben we contact gezocht met het AMC, om samen met hun specialisten de apen te onderzoeken en te kijken of we de oorzaak van hun hartproblemen konden vinden. Alle dieren hebben we verdoofd, bloed afgenomen en echo's gemaakt. Een deel van die onderzoeken was nog nooit gedaan bij de chimpansees. Ook hebben we een nieuwe narcosetechniek gebruikt." 

De dieren zijn na het onderzoek naar hun nieuwe verblijf gegaan. "Aan de hand van uitkomsten, is een aantal maatregelen genomen", gaat Klaver verder. "We hebben het klimaat verbeterd, de voeding veranderd en we vonden ook een aantal antifstoffen tegen een virusinfectie. We hebben echter nooit echt de oorzaak kunnen vinden. Maar na alle maatregelen zijn de problemen wel weg gegaan."

"Het was een hele bijzondere dag", blikt Klaver terug. "Het was een van mijn meest memorabele dagen tijdens mijn Artis-periode, want dit was nooit eerder gedaan op deze manier."

Foto: NH Nieuws