Noord-Holland

Speciaal café voor blinden en slechtzienden: "Hier helpen wij elkaar"

5 november 2017, 16.55 uur

ZAANDAM - ZAANDAM Jaap Kwast werd in 2014 - bijna van de ene op de andere dag- helemaal blind. Hij moest zijn leven drastisch anders inrichten. Maar wat sindsdien nog steeds hetzelfde is: hij houdt van gezelligheid en van afspreken met vrienden. Daarom kwam hij op het idee om het Oogcafé in Zaandam te openen.

Volgens Kwast is er nergens anders in de Zaanstreek een plek waar lotgenoten bij elkaar kunnen komen voor een bak koffie. "Ik heb nog geprobeerd om te fitnessen of te dansen, maar daar zijn allemaal zienders. Het is moeilijk om met hen mee te doen. Maar als je dat met lotgenoten kan doen, begrijp je elkaar."

Elkaar helpen
De stamgasten van het café komen sinds juni iedere woensdag bij elkaar bij de Meerpaal in Zaandam. "Het geeft veel plezier en rust. Vooral van de gerichte activiteiten groeien mensen hier. Ook kunnen we elkaar helpen met problemen", aldus een van de gasten.  

Op dit moment is er nog volop plek bij het Oogcafé. "Iedereen hier is welkom. Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet", vertelt Kwast tegen NH Nieuws.