Ga naar Content

Unieke verschijning in Haarlem: de Solar Voyager, een terreinwagen van 3d-geprint afvalplastic

HAARLEM Een terreinwagen van 3D-geprint afvalplastic maakt komend jaar een tocht naar de Zuidpool om aandacht te vragen voor hergebruik van afval. Het gevaarte, met aanhangwagens 16 meter lang, dook vandaag op in Haarlem.

De duurzame truck stond vanmorgen bij bakkerij Van Vessem in de Waarderpolder in Haarlem. Bakker Jos Huijbregts en zijn team zijn mede geinspireerd geraakt door het team achter de Solar Voyager, clean2antartica.

Bij Van Vessem halen klanten niet alleen brood. Ze brengen het ook. Huijbregts laat oud brood en broodkorstjes vergisten en maakt daarmee groene energie. Hij maakt daar winst op en dat geld geeft hij aan clean2antartica. Vandaag overhandigde hij een cheque van 2360 euro aan Edwin ter Velde, de bedenker van de Solar Voyager.

127 miljoen kilo brood
Jos Huijbregts: "Ik heb uitgerekend: we gooien per jaar in Nederland 127 miljoen kilo brood weg. Dat zou een waarde betekenen van vier miljoen euro. Dat houdt mij bezig en daar ben ik over aan het nadenken. Dus wellicht wordt dit verhaal vervolgd."

Het kost heel veel moeite en is niet zonder gevaar om de Voyager buiten zijn loods op te bouwen. Voor Haarlem maakt het team een uitzondering. Want volgens Edwin ter Velde gaan juist ondernemers als Huijbregts het verschil maken om de wereld duurzamer te maken. "De Solar Voyager is een mooi inspirerend project, maar die gaat de wereld niet verduurzamen. Het gaat om de spin-off van dit project zoals hier in Haarlem."

Acht kilometer per uur
De Voyager rijdt volgend jaar met een slakkengangetje van acht kilometer per uur naar de Zuidpool. Eerst brengt een zeilboot de wagen naar het 'einde van de wereld'. CO2-neutraal, alleen op wind- en zonneenergie dus. De Zuidpool is uitgekozen omdat dit het schoonste continent is en dat volgens Clean2Antartica ook zo moet blijven.

Fans waren blij dat ze de terreinwagen live konden zien in Haarlem. Meestal is deze alleen op Facebook te volgen. "Ik vind het superleuk om te zien", zegt een fan, "en ernaast te staan en te zien dat het daadwerkelijk gelukt is om de Voyager te bouwen. Ik ben met recht een fan."

Foto: NH Nieuws / Dimitri Walbeek