Ga naar Content
Sport

Blauw-Wit en KZ beginnen met nieuwe spelers aan het seizoen

4 november 2017, 12.40 uur · Aangepast 4 november 2017, 15.24 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Kees van Haastregt

AMSTERDAM Hij is coach van de korfballers van Blauw-Wit in Amsterdam. Zij is speelster van korfbalploeg Koog-Zaandijk. Maar in het dagelijkse leven zijn Barry Schep en Rosemarie Roozenbeek een stel. Volgend weekend begint de competitie op het hoogste niveau weer en komen ze tegenover elkaar te staan.

Dat gebeurt niet in de eerste wedstrijd want Blauw-Wit, verliezend finalist van het vorige seizoen, opent vrijdag het nieuwe sieizoen tegen de kampioen TOP. Dat gebeurt in een al uitverkochte hal in Sassenheim. Koog-Zaandijk neemt het in het eerste duel op tegen PKC.

Lees ook: Blauw-Wit moet landstitel aan TOP laten

Blauw-Wit
Beide ploegen hebben nogal wat belangrijke spelers verloren. "Dat moeten we dus opvangen", vertelde Barry Schep op de radio in NH Sportcafé. Zo moet hij het bijvoorbeeld doen zonder Ruud Willemsen, Mandy Koelman, Sophie Hansen, Manon Wiegerink, Otto Fabius en Mark van der Laan. Bij Blauw-Wit wordt vijf à zes keer per week gespeeld. "Er moet wel financieel wat tegenover staan tegenwoordig. Spelers die ook in de nationale ploeg zitten krijgen een vergoeding van NOC*NSF. Die krijgen 140 procent van het minimumloon en een auto."

Lees ook: Korfballers Blauw-Wit kampioen op het veld

Koog-Zaandijk
Ook bij KZ zijn veel belangrijke spelers gestopt. Rick Voorneveld, Tim Bakker, Erik de Vries en Roxanna Detering stopten na vele jaren. "We hebben er veel jonkies bij", vertelt Rosemarie Roozenbeek. "We gaan gewoon voor het hoogst haalbare, maar wat dat is durf ik niet te zeggen. We trainer vijf keer per week. Op maandag één keer en op woensdag en donderdag twee keer. Dan trainen we, eten we samen en trainen nog een keer. Dat kan omdat we veel studenten hebben en de mensen die werken hebben dagen ingeleverd op hun werk."

Korfbal aantrekkelijker
"Korfbal is wel veranderd. Het is sneller en fysieker geworden. Scheidsrechters fluiten minder snel en daardoor is het aantrekkelijker geworden", vertelde Schep. Toch is korfbal nog altijd een familiesport en is het geen grote sport. "De grootste reden daarvoor is dat het internationaal een kleine sport is. Nederland is internationaal te goed. We moeten zorgen dat andere landen beter worden. Zo zijn we bijvoorbeeld naar Taiwan geweest en dan kan je in korte tijd verbetering zien. Maar hun probleem is dat de ze weinig tegenstand hebben in de competitie."