Ga naar Content
Noord-Holland

Wethouders stappen op na verkeerd informeren raad Hollands Kroon

2 november 2017, 19.40 uur
Door: · Foto:

ANNA PAULOWNA Wethouders Westerkamp en Meskers begonnen de gemeenteraad vanavond met een verklaring waarin ze beiden aangaven hun politieke verantwoordelijkheid te nemen rond het verkeerd informeren van de raad. Het gaat om de informatie rond de kosten van huisvesting van gemeente en scholen. De budgetten werden met dik 2 miljoen overschreden.

"Ik betreur dat het beeld is ontstaan dat we hier maar een beetje aanrommelen", zei wethouder Theo Meskers van financiën. Volgens de wethouder is hij verkeerd voorgelicht door adviseurs van de gemeente. "Ze waren niet loyaal aan het bestuur maar aan de ambtelijke top." De wethouders kregen daardoor verkeerde cijfers die ze doorgaven aan de raad. Die heeft daardoor niet de juiste besluiten kunnen nemen.

Lees ook: Hollands Kroon moet op zoek naar nieuwe burgemeester: geen tweede termijn voor Nawijn

De wethouders vinden zichzelf daarom niet schuldig, maar omdat ze uiteindelijk de politieke verantwoordelijkheid dragen, stappen ze nu wel op. "Er is een hele harde val gemaakt en dat doet zeer", zei Westerkamp in zijn betoog. In de afgelopen periode zijn door het college nieuwe maatregelen genomen waardoor dit soort fouten niet meer zo snel kunnen voorkomen.

Te laat
Maar voor de wethouders is dat te laat. "Leden van de raad, u bent niet juist, niet tijdig en niet volledig geïnformeerd. Dat spijt mij zeer en ik betreur het in hoge mate. Dat doet me heel veel pijn. Ik kan niet anders dan per direct aftreden", sloot Westerkamp zijn betoog af. Meskers nam zichtbaar geëmotioneerd afscheid van de raad: "Ik wens u het beste."

Wat het vertrek van de wethouders betekent voor de rest van de coalitie is nog niet duidelijk. De komende dagen zullen de fractievoorzitters overleg hebben over de toekomst van het bestuur.