Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Ellen ergert zich aan afvalbeleid in West-Friesland en houdt enquête

2 november 2017, 18.14 uur · Aangepast 2 november 2017, 18.29 uur

HOORN Ellen van der Knaap uit Hoorn ergert zich al langere tijd aan het afvalbeleid in haar regio. Omdat ze erachter kwam dat hierover maar weinig klachten bij de gemeente komen, besloot ze zelf actie te onderneem. Ze hield een enquête. “Ik hoorde dat het allemaal wel mee zou vallen en dat strookt totaal niet met wat ik om me heen hoor. Daarom ben ik een enquête begonnen.“

Uit de enquête blijkt dat het merendeel van de deelnemers ontevreden is over de frequentie van het ophalen en legen van de oranje en grijze rolcontainers. "71 procent is ontevreden over de container met oranje klep en 81 procent over grijze container", vertelt Ellen.

Lees ook: Frustratie onder West-Friezen: oranje container voor plastic wordt veel te weinig geleegd

De uitslag verbaast haar niks. "Ik hoor heel vaak mensen klagen over stankoverlast, ongedierte maar ook ruimtegebrek. Ze kunnen hun afval gewoonweg niet kwijt." De oranje bak is speciaal voor plastic en die wordt net als de grijze container voor restafval, eens in de vier weken geleegd, tot frustratie van Ellen. "Nou dat vind ik veel te weinig."

Met de uitslag van de enquête ging Ellen vandaag naar de gemeente in de hoop dat ze er wat mee doen. "Uiteraard nemen we dit heel serieus", vertelt wethouder Samir Bashara. "Ik vind het ook opmerkelijk dat klachten via de reguliere weg niet of weinig binnen komen en via de enquête wel. Het is in ieder geval een signaal en daar gaan we serieus naar kijken." De gemeente Hoorn houdt zelf ook een evaluatie over het afvalbeleid en zal de uitslag van de enquête hierin meenemen.

Marieke Pijlman / NH