Ga naar Content
Noord-Holland

'Thuiszorgorganisatie' stuurt torenhoge spooknota's: "Wie gebruikt er zo veel thuiszorg?"

2 november 2017, 15.58 uur · Aangepast 2 november 2017, 16.53 uur
Door: · Foto: Noor Visser

AMSTERDAM Noor Visser uit Amsterdam keek raar op toen ze afgelopen week een envelop met drie gepeperde rekeningen van een zogenaamde thuiszorgorganisatie op de deurmat vond. Het bleken spooknota's te zijn.

Noor verwachtte post van de gemeente Amsterdam over thuiszorg en opende de envelop. "Het leek een officiële brief, alleen zit er geen retouradres op de envelop en hij is geadresseerd aan iemand anders", vertelt ze aan NH Nieuws. Tot haar verbazing zaten er drie "belachelijk hoge facturen" in de envelop.

"Ik vind dit heel raar", vervolgt ze. "In eerste instantie dacht ik nog 'wie gebruikt er zo veel thuiszorg dat je zo veel moet betalen?', maar toen ben ik op onderzoek uitgegaan." 

Oplichting
Op internet ontdekte Noor dat er een Maison Thuiszorg geregistreerd staat op een adres in Amsterdam, maar dat het telefoonnummer niet werkt. "Toen heb ik het hoofdkantoor van een bedrijf met dezelfde naam gebeld, dat in Zaandam zit. Een ander bedrijf dus. Daar kreeg ik te horen dat het om oplichting gaat en dat de organisatie alleen in Zaanstreek-Waterland actief is."  

Shanna Blokker van Maison Thuiszorg B.V. - de enige echte - legt aan NH Nieuws uit dat het niet de eerste keer is dat dergelijke facturen worden verspreid. "In het voorjaar hebben we hier ook mee te kampen gehad. Ze hebben ook een KVK-nummer, maar ik denk niet dat ze bij de KVK als thuiszorgorganisatie geregistreerd zijn, want dezelfde namen voor gelijksoortige organisaties worden niet toegestaan."

Kenmerken van echte facturen
Ze benadrukt dat de facturen niet van hun zijn. Mensen kunnen aan verschillende dingen zien dat het om oplichting gaat, legt ze uit. "Ten eerste heten wij Maison Thuiszorg B.V. en op deze brieven staat alleen Maison Thuiszorg. Daarnaast zijn de facturen op ander briefpapier en zonder ons logo en belangrijke specificaties gedrukt. Daar komt nog bij dat wij bijna nooit facturen sturen, want wij hebben contracten met zorgkantoren."

Shanna adviseert mensen die een spooknota hebben gekregen, om die niet te voldoen. "Als mensen ons niet kennen of geen thuiszorg van ons krijgen, moet er sowieso een belletje gaan rinkelen dat er iets niet in de haak is." Ook moeten mensen die in het verleden wel betaald hebben en dus de dupe zijn geworden, aangifte doen. "Het maakt niet uit wanneer het gebeurd is. Alleen als er aangifte gedaan wordt, kan de politie dit probleem aanpakken."