Ga naar Content

Een verzameling aan wijwaterbakjes

ANNA PAULOWNA In het parochiehuis van Anna Paulowna hangt een wel heel bijzondere verzameling. Ria Wijnker spaart al het grootste deel van haar leven wijwaterbakjes. Toen deze verzameling te groot werd, heeft ze deze geschonken aan de kerk in Anna Paulowna. De bakjes hangen in het parochiehuis, beschikbaar voor iedereen om te bekijken.

"Ja, het is zeker heel veel", beaamt Wijnker. Haar verzameling is begonnen rond de tijd dat de trouwde. En inmiddels is ze al 53 jaar getrouwd. Ria heeft ook persoonlijke bakjes toegevoegd. Zo hangt haar eerste wijwaterbakje ook tussen de verzameling. Ze had 'm destijds gekregen voor haar communie.

Haar meest bijzondere wijwaterbak is er eentje uit de kerk van Anna Paulowna zelf. "Ongeveer 50 jaar terug is de kerk verbouwd", vertelt Ria. De wijwaterbakken die in de muur gemetseld zaten, werden eruit gesloopt en stonden op het punt om weggegooid te worden. "Toen heeft een vrouw uit de parochie er een gered en aan mij geschonken voor mijn 25-jarig huwelijk. Dat vond ik heel bijzonder."

Ria's fascinatie met wijwaterbakjes komt voort vanuit een aantal redenen. "Nostalgie", zegt Wijnker, "en de achtergrond. En dat ze in de slaapkamer gehangen hebben. Ze hebben allemaal toch bedgeheimen meegenomen, denk ik."

Foto: