Ga naar Content
Noord-Holland

West-Friese gemeenten tegen vliegroutes Lelystad Airport

2 november 2017, 12.26 uur · Aangepast 2 november 2017, 12.47 uur
Door: · Foto: Google Streetview

HOORN De zeven West-Friese gemeenten kunnen niet instemmen met de voorgestelde vliegroutes van Lelystad Airport. Dit hebben ze in een brief aan de staatssecretaris laten weten. Volgens de gemeenten is er te weinig informatie over de impact voor de regio.

Eerder stuurden de gemeenten al een brief dat ze onaangenaam waren verrast door de nieuwe vliegroutes boven West-Friesland als Lelystad Airport gaat uitbreiden. Geen van de gemeenten was hierover geïnformeerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bovendien werd de vliegroute over de regio tijdens de lopende internetconsultatie zonder enig bericht verplaatst naar een noordelijker route.

Onvoldoende informatie, geen vertrouwen
De gemeenten stellen meerdere malen te hebben verzocht om meer informatie, maar dat die verzoeken beperkt zijn beantwoord. Zo bevatten antwoorden schattingen en onduidelijke prognoses die regelmatig van elkaar verschillen. "Dat leidt tot meer vragen en schept geen vertrouwen", aldus de Hoornse wethouder Samir Bashara namens de West-Friese gemeenten.

Lees ook: 'Vliegtuigen razen straks op 800 meter boven Enkhuizen'

Uit onvrede hebben de gemeenten nu een officiële zienswijze ingediend om alsnog duidelijkheid te krijgen over de impact van de vliegroutes. Wethouder Bashara: "De bestuurders en 210.000 inwoners van Westfriesland het recht om te weten de vliegroutes voor ons betekenen. Wij roepen de staatssecretaris op om onze regio nu snel en volledig te informeren. En wij verwachten dat het ministerie dat in het vervolg ook blijft doen."