Ga naar Content

NH Peilt: Gevaarlijke honden alleen met muilkorf naar buiten

Agressieve honden mogen in Rotterdam binnenkort alleen nog maar met een muilkorf de straat op. Een idee dat landelijk navolging moet krijgen of niet?

Bijten voor zijn
Nu kunnen honden pas een muilkorf krijgen nadat het is misgegaan. 'Landelijk zijn ze laks met nieuwe regels, maar ik ga niet wachten totdat er weer een kind is gebeten', zegt wethouder Joost Eerdmans in het Algemeen Dagblad. Sommige baasjes overschatten zichzelf volgens de wethouder. 'Ze hebben zo’n agressieve hond gewoon niet in de hand. Ook wordt een hond wel eens als wapen gehouden.'

21 soorten
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.

Meldpunt
Er komt ook een meldpunt waar buurtgenoten een enge hond kunnen rapporteren. Als die inderdaad gevaarlijk blijkt, moet het beest buiten een muilkorf gaan dragen. Het kan dan ook om een hond gaan die niet op de landelijke lijst van agressieve hondenrassen staat.

Boete
Acht BOA’s gaan de nieuwe regels handhaven. Ze krijgen een extra cursus over agressieve honden. De boete voor het niet dragen van een muilkorf wordt 230 euro.

Wat vind jij?
Zou het goed zijn om de Rotterdamse muilkorfplicht landelijk in te voeren of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: