Noord-Holland

NL
V

Iedere tien minuten wordt er ingebroken in een woning

1 november 2017, 07.56 uur · Aangepast 1 november 2017, 08.12 uur · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Iedere tien minuten wordt er in een woning ingebroken. In totaal werd het afgelopen jaar 55.530 keer ingebroken, meldt De Telegraaf. Dat is veel minder dan vier jaar terug, toen de teller op 91.930 inbraken stond, ofwel tien keer per uur.

De inbraken gebeuren vooral via de achterdeur, die het minst goed beveiligd is. In een kwart van de gevallen heeft een inbreker maar een minuutje nodig om via deze opening binnen te komen.

Niet goed beveiligd
"Het gaat dan wel de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet. Mensen hebben hun woning gewoon niet goed beveiligd. Als je weet dat 88,1 procent van de Nederlandse achterdeuren slecht is beveiligd, dan is het een wonder dat het aantal misdrijven gedaald is", zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nederlandse Inbraakpreventie Weken (NIPW).

"Een inbreker staat moeiteloos binnen drie minuten binnen. Zo'n 25 procent van de achterdeuren heeft zulk zwak aluminium beslag - vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant - dat een inbreker met een schroevendraaier en tang amper een minuutje nodig heeft", weet Staal.

"Vaak houdt men 'open huis' uit onwetendheid. Mensen draaien de achterdeur netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn, maar hebben er geen idee van dat ze dan toch gevaar lopen."