Ga naar Content
Noord-Holland

Agente redt leven van 15-jarige en schrijft indrukwekkend verhaal over reanimatie

31 oktober 2017, 16.30 uur · Aangepast 31 oktober 2017, 16.47 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM "Wacht niet langer en meld u vandaag nog aan voor een reanimatiecursus." Met die woorden sluit een agente een even indrukwekkend als aangrijpend verhaal af op de Facebookpagina van Politie Haarlem. Het verhaal, waar ze vertelt over de reanimatie van een 15-jarige jongen, wordt inmiddels massaal gedeeld op social media.

In het verhaal, dat met toestemming van de ouders is geplaatst, wordt beschreven hoe twee agentes tijdens een nachtdienst op een melding afgaan en plotseling een andere melding krijgen die een veel hogere prioriteit heeft.

"Het zou gaan om de reanimatie van een 15-jarig kind, bereid u voor op wat u gaat aantreffen", beschrijft één van de vrouwen het contact met de meldkamer. "Op dat moment gaat er van alles in je hoofd om. Daar treffen we een kind aan op de grond in een slaapkamer. De ouders roepen dat de jongen aangaf dat hij zich niet lekker voelde, zijn hart als een bezetene tekeer ging en geen lucht kreeg, waarna hij als een plank omviel."

Reanimatie
Vervolgens beschrijft de agente hoe ze geen hartslag voelen en met de reanimatie beginnen. Ze gaat verder: "Wij zijn ongeveer 5 minuten bezig met reanimeren (...) Mijn eigen hart zit in mijn keel en ik hoor een brandweerman vragen of hij de reanimatie van mij over moet nemen (...) het voelt op dat moment niet goed om de controle uit handen te geven. Ik ben goed bezig en vastbesloten om deze jongen terug te halen."

Inmiddels is ook het ambulancepersoneel gearriveerd, zodat de vrouwen zich kunnen ontfermen over de familie, en de reanimatie overgenomen kan worden. "Een ambulancebroeder stapt de kamer in, mijn eigen hart bonkt (...) ik hoop dat hij goed nieuws komt brengen, maar vrees het ergste. Laat ze hem alsjeblieft niet opgeven", schrijft ze.

Hartslag terug
Gelukkig heeft de broeder goed nieuws. De hartslag is terug en hij haalt weer adem. De situatie is wel nog heel kritiek en hij wordt direct overgebracht naar het ziekenhuis. "Als wij achteruit de straat uitrijden zie ik dat het kind op dat moment naar beneden gehesen wordt door de brandweer. Ik denk nog: laat het niet zo zijn dat wij de ouders zometeen in het ziekenhuis alsnog moet vertellen dat hun zoon overleden is."

Uiteindelijk is de jongen in het ziekenhuis weer bij kennis. Hij heeft zelf vooral pijn, maar zijn moeder realiseert zich dat het snelle optreden van de agentes het leven van haar zoon heeft gered. "De moeder kijkt naar mij en zegt: "Kijk, door deze mevrouw is je leven gered"." Drie dagen later krijgen ze een telefoontje van de moeder. Het gaat goed met haar zoon. Hij blijkt een aangeboren hartafwijking te hebben, maar de vooruitzichten zijn zeer goed. 

Met het verhaal hopen ze mensen aan te sporen om een reanimatiecursus te volgen. "Het kan van levensbelang zijn om te weten hoe je moet handelen als iemand in uw omgeving een hartstilstand krijgt."

Lees het hele verhaal op de Facebookpagina van Politie Haarlem.