Noord-Holland

NL
V

Burgemeester Warmenhuizen wist niks van vervuilde grond: "We maken ons zorgen"

30 oktober 2017, 17.30 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 17.47 uur

WARMENHUIZEN De Schagense burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen wist niks van de verontreinigde grond in Warmenhuizen. Bewoners in de buurt van het Wagenplein, waar vroeger een gasfabriek stond, maken zich ernstige zorgen over de vervuilde grond. De gemeente deelt die zorgen: "We zijn erg geschrokken."

Het waterleiding bedrijf PWN voerde, op aandringen van bewoner Helena de Vries, afgelopen augustus een bodemonderzoek uit. Helena had al een vermoeden dat de grond vervuild was. Uit de genomen grondmonsters blijkt inderdaad dat de grond in Warmenhuizen sterk verontreinigd is. Ook het grondwater is vervuild. 

Lees ook: Warmenhuizers wonen al tientallen jaren op verontreinigde grond: "Mijn zoon is al maanden ziek"

Van Kampen-Nouwen zegt dat het heel vreemd is dat deze informatie nu pas boven water komt. "In de jaren 80 is deze grond gesaneerd en afgegraven. Er is toen schone grond toegevoegd en uiteindelijk werd de grond hier schoon verklaard door, toen nog, de provincie. De toenmalige gemeente Harenkarspel is dit gebied weer gewoon gaan gebruiken. Het is dus raar dat dit nu komt", aldus de burgemeester tegen NH Nieuws.

Vooronderzoek
De gemeente Schagen heeft Arcadis opdracht gegeven om historisch vooronderzoek te doen. Voor dat onderzoek zijn alle eerder uitgevoerde saneringswerkzaamheden en de exacte locatie van de gasfabriek in kaart gebracht. "Het ligt niet in de lijn der verwachting dat er op het voormalig gasfabrieksterrein sprake is van gevaar voor de volksgezondheid", aldus het bureau. Toch benadrukt Arcadis dat er meer onderzoek nodig is om risico's uit te sluiten.

De gemeente Schagen neemt dat advies ter harte en heeft het bureau inmiddels opdracht gegeven voor vervolgonderzoek, waarvoor onder meer sleuven worden gegraven en wordt geboord.