Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Raadselachtige bromtoon houdt meer bewoners in West-Friesland wakker

30 oktober 2017, 10.37 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 11.30 uur · Foto: Shutterstock

HOORN In delen van West-Friesland hebben bewoners last van een mysterieuze bromtoon. Aanvankelijk concentreerde het probleem zich alleen in Hoorn, maar meer mensen blijken er hinder van te ondervinden. De toon is zo goed te horen dat het de mensen uit hun slaap houdt: "Het geluid gaat door merg en been."

Een oproepje op Facebook, waarin werd gevraagd of meerdere mensen in de buurt van Hoorn last hadden van een bromtoon, bracht het geheimzinnige geluid aan het licht. Honderden reacties onder deze post volgden, is te lezen in het Noordhollands Dagblad

Lees ook: Horinezen worden gek van mysterieus geluid 

Maar het geluid bleek niet alleen in Hoorn aanwezig te zijn. Sarina Holshuijsen uit Grootebroek wordt namelijk ook gek van de toon en denkt te weten waar het vandaan komt. "Het geluid hier heeft te maken met de bouw. Sinds ze bezig zijn met de Westfrisiaweg, hebben we er last van", aldus Holshuijsen. 

Grotere afstand 
Op grotere afstand van de werkzaamheden hebben bewoners ook last van het geluid. Debby Hillebrand woont in Andijk dat op ongeveer 15 kilometer van de Westfrisiaweg ligt. Ze besprak het gebrom met haar buren. "Toen ik de oproep op Facebook las, wist ik gelijk om welk geluid het ging. Enkele omwonenden horen hetzelfde als wij. Maar een ander weer helemaal niet. Een vreemde situatie."