Ga naar Content

Nog steeds weinig mensen met koolmonoxidemelder

AMSTERDAM Bijna twee derde van de deelnemers van het NH Nieuws panel brandveiligheidsonderzoek heeft geen koolmonoxidemelder hangen. Als belangrijkste reden wordt gegeven dat ze het niet nodig vinden of dat het er nog niet van is gekomen om de melder op te hangen.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Jaarlijks vallen er tien doden door koolmonoxidevergiftigingen en worden 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Omdat je het niet ruikt, ziet of voelt wordt het gezien als een echte sluipmoordenaar. Van de leden van het NH-Panel heeft 35% een melder hangen en 59% niet. "Dat is nog te weinig", reageert Frank van der Meer van brandweer Gooi en Vechtstreek. "Zeker in oude huizen met oude installaties, is het heel goed om daar over na te denken. Als er iets fout gaat bij een installatie of gasleiding, heb je het niet in de gaten. Je wordt gewoon niet meer wakker. Als je dat met een paar tientjes kan voorkomen, moet je dat vooral doen." 

Waar een CO-melder dus geen gemeengoed is, is dat de rookmelder veel. Tachtig procent heeft er één op elke verdieping van de woning hangen en maar 2% heeft er geen één in huis. De meerderheid test de melders wel eens, maar de frequentie is wisselend. Sommigen doen het twee keer per jaar (17%), de ander weer één keer per maand (14%). Maar de meesten doen het pas als de melder begint te piepen dat de batterij bijna leeg is (26%)

Lees ook: NH Panel Prinsjesdagonderzoek: "Je wordt gestraft als je ziek bent"

'Vreselijk om alles kwijt te zijn'
De meeste deelnemers maken zich weinig tot geen zorgen over brand in huis (87%). Toch zijn er meerderen die een brand hebben meegemaakt. "Een frituurpan vatte vlam. Verschrikkelijk om alles kwijt te zijn. Vooral de de spullen die je als herinnering hebt bewaard zoals foto's", vertelt een panellid uit Amsterdam. Ook Hetty Otto uit Heemskerk kan er over meepraten. "Tijdens de jaarwisseling in 2003 werd er een lawinepijl afgeschoten en die ging dwars door m'n raam. Er ontstond brand in m'n keuken en die is helemaal vernield."

Lees ook: Leden NH Panel bezuinigden volop tijdens crisis: "Alles wordt duurder"

Brandblusser en branddeken populair
De panelleden hebben naast de rookmelder meerdere maatregelen getroffen om brand te voorkomen (80%). Meest populair zijn de brandblusser, de branddeken en het plaatsen van extra groepen in de meterkast. Ook hebben de leden zelf nog wel wat goede tips. En dan komt vooral het vrijhouden van de vluchtroute voorbij. Zo zegt Anita Hoole uit Heerhugowaard: "Ik laat niets op de trap slingeren, zorg dat de gangen vrij zijn en doe de deur aan binnenkant niet met de sleutel op slot, maar alleen met de knip. Dan hoef je niet te zoeken in de rook." Frank van der Meer van de brandweer adviseert ook de website 'Verklein de kans op brand' voor meer tips (zie ook de video). 

Lees hier op je gemak alle resultaten van het brandveiligheidsonderzoek na. Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Nieuws panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 715 leden van het NH Nieuws panel zijn eerder deze maand bevraagd over brandveiligheid. 328 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.