Ga naar Content

Laatste Fokker 70's van KLM uitgezwaaid

SCHIPHOL Vanaf vandaag zijn ze geschiedenis, de Fokker 70's van de KLM. Na 97 jaar nam de luchtvaartmaatschappij afscheid van de laatste Fokker-vliegtuigen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Met de laatste commerciële Fokker 70-vlucht van Londen naar Amsterdam nam KLM gisteravond al afscheid van het toestel. Het vliegtuig, met Anthony Fokker op de staart afgebeeld, landde om 20.30 uur op Schiphol. Nadat de tachtig passagiers talloze foto's en selfies van en met het toestel namen, taxiede het vliegtuig naar Schiphol-Oost voor een traditioneel watersaluut van de brandweer.

Lees ook: Terugkijken: Afscheid van de Fokker 70 van KLM

Vanmorgen stonden de laatste vier Fokker 70's nog een keer op Schiphol-Oost geparkeerd. Rond 10.30 uur vertrokken de toestellen naar Norwich waar ze worden voorzien van nieuwe kleuren. Daarna worden ze klaargemaakt voor de nieuwe gebruikers uit Peru, Cyprus, Afrika en Azië. Voor KLM waren de Fokkers te oud en luid, en niet zuinig genoeg.

Lees ook: Piloten en luchtvaartfanaten geraakt door vertrek laatste Fokker 70's

Een Fokker 70 keerde nog kort terug boven Schiphol voor een spectaculaire fly-by. Daarna zette het ook koers richting Engeland en sloot daarmee het Fokker-hoofdstuk voor KLM af.

Foto: Reismedia/Klaas-Jan van Woerkom