Ga naar Content
Noord-Holland

Joods Werkdorp hoopt komst 'Polenhotel' met petitie te voorkomen

29 oktober 2017, 12.58 uur · Aangepast 29 oktober 2017, 13.32 uur
Door: · Foto: Joods Werkdorp

WIERINGERMEER Een petitie moet voorkomen dat het Joods Werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis in Wieringermeer wordt omgebouwd tot een woonbestemming voor zeker driehonderd arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa.

Er wordt al jaren gesteggeld over de toekomst van het Joods Werkdorp. Projectontwikkelaar Joep Karel wil op het terrein zeven woongebouwen neerzetten, evenals een uitzendbureau en een winkel. 

Angst
De stichting Aankoop en Exploitatie Joods Werkdorp Slootdorp wil het hoofdgebouw, dat in 2012 tot monument werd verklaard, in stand houden en op het terrein juist een Joods herinneringscentrum realiseren. Zowel het bestuur van de stichting als de omwonenden vrezen voor de gevolgen van de bouwplannen en de komst van de arbeidsmigranten, meldt Jonet.nl

"Dit beladen, belangrijke cultuurhistorische monument zou dan gebruikt worden door 300 hoofdzakelijk jonge mensen, die in de nabije omgeving in de avonden en weekeinden geen mogelijkheden hebben tot recreatie en vermaak", valt te lezen in de petitie

Lees ook: Het Joods Werkdorp: "Vak leren, opleiding halen en door naar het buitenland: dat was de bedoeling"

Het werkdorp opende in 1934 haar deuren voor Joodse jongeren, vluchtelingen uit nazi-Duitsland en Oostenrijk. Zij kregen er een agrarische opleiding, die ze goed konden gebruiken als ze zich wilden vestigen in het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina, het huidige Israël. In totaal hebben 750 tot 900 jongeren de opleiding gevolgd, tot het in 1941 grotendeels werd ontruimd. Een groot deel van de 300 jongeren die er op dat moment leefden, werd door de Duitsers vermoord.