Ga naar Content
Noord-Holland

Terugkijken: Afscheid van de Fokker 70 van KLM

29 oktober 2017, 00.11 uur · Aangepast 29 oktober 2017, 16.18 uur
Door: Doron Sajet · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

SCHIPHOL Aan 97 jaar Nederlandse luchtvaartgeschiedenis komt dit weekend een einde: Vandaag wordt er voor het laatst door KLM commercieel met Fokkers gevlogen. NH Nieuws maakte de hele avond een live-registratie.

Het begon allemaal in 1920, toen KLM voor het eerst een vlucht maakte met de Fokker F-II: van Schiphol naar London Croydon. Vandaag, 97 jaar later, wordt de cirkel rondgemaakt met de laatste lijnvlucht ooit van KLM met een Fokker-toestel, de Fokker 70, van London Heathrow naar Schiphol.

Watersaluut
De overgebleven Fokker 70's worden vandaag nog allemaal gewoon gebruikt voor vluchten van KLM Cityhopper naar Duitsland, België, Engeland en Luxemburg. Vanavond landen ze dan nog een keer op Nederlandse bodem. De laatste Fokker 70 die aankomt, met Haarlemmer Anthony Fokker op de staart afgebeeld, wordt ontvangen met een traditioneel watersaluut.

Morgenochtend vertrekken de Fokkers weer vanaf de luchthaven, met een laatste groet boven Schiphol-Oost. De kisten vliegen dan verder naar Norwich waar ze worden overgespoten en verkocht aan andere luchtvaartmaatschappijen.

NH Nieuws deed vanmiddag ook al een registratie van de laatste vlucht van de Fokker 70.