Noord-Holland

NH Peilt: Open haarden en houtkachels. Gezellig of overlast?

27 oktober 2017, 12.14 uur · Aangepast 27 oktober 2017, 18.29 uur

- NOORD-HOLLAND Een inwoner van Hollands Kroon wil dat de gemeente optreedt tegen stookoverlast van houtkachels en open haarden. Heb jij last van de rook van de buren?

Rechtszaak
Leen Leynse uit Wieringerwaard heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Hollands Kroon. Leynse heeft last van brandende houtkachels in zijn omgeving. De gemeente deed onderzoek maar grijpt niet in. Volgens Leynse is het onderzoek naar de rook- en stankoverlast niet goed uitgevoerd.

Fijnstof
Volgens voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal hebben veel mensen last van de rook van de houtkachel of open haard van de buren. In die rook zit veel fijnstof. Ingrijpen is voor gemeenten lastig omdat duidelijke landelijke regelgeving ontbreekt.

Meldpunt rookoverlast
Het landelijke Meldpunt Rookoverlast raadt mensen aan te klagen bij de plaatselijke GGD en contact te zoeken met raadsleden en wethouders, zodat er in gemeenten regels voor het stoken van hout kunnen worden opgenomen in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening.

Longfonds
Het Longfonds pleit voor een stookverbod voor houtkachels en open haarden bij bepaalde weertypes. Op windstille mistige dagen is de overlast het grootst. Op de website van het Longfonds staat een tips voor mensen die overlast ervaren.

Wat vind jij?
Hebben de klagers gelijk en geven open haarden en houtkachels veel overlast, of is het juist gezellig, zo'n vuurtje en moet dat gewoon kunnen? We horen graag hoe jij daar over denkt!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl