Ga naar Content

Beeldhouwer maakt nieuw gevelbeeld na diefstal: "160 uur werk"

OOSTERLAND Beeldhouwer Rein Veldboer uit Oosterland heeft na 160 uur bloed, zweet en tranen zijn recentste opdracht af: een nieuw gevelbeeld voor een drogisterij in Amsterdam. Nog maar weinig vaklieden verstaan dit vak nog en dus mocht de Wieringer aan de slag.

De drogist aan de Herenstraat zag vorig jaar dat hun gaper, zo heet het houten werk, was gestolen van hun gevel. "Dat gebeurde vermoedelijk rond de hele Pietendiscussie. Waarschijnlijk gaat het om een studentengrap", vertelt Veldboer in zijn atelier in Oosterland. Tussen al zijn eigen werk staat de nieuwe gaper, 45 kilo zwaar, op de werkbank.

Reclame uit VOC-tijd
De ambachtsman kent de geschiedenis achter zijn laatste creatie. "Een gaper is een oud reclamebord. In de tijd van de VOC kwamen er kruiden uit China en Afrika die werden gedroogd. Daar komt het woord drogist ook vandaan. De mensen konden in die tijd nog niet lezen, maar als ze de gaper aan de muur zagen met een pilletje op zijn tong, wisten ze dat ze er medicijnen konden kopen."

Omdat de oude gaper gestolen was, moest Veldboer op zoek naar andere voorbeelden. Via het archief in Amsterdam, maar ook via het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Google, wist de beeldhouwer een nieuw ontwerp te maken. "De meeste foto's zijn van onderen geschoten en ik kon dan bijvoorbeeld niet zien hoe de neus gemaakt was." Toch is het hem gelukt om het oude beeld zo goed mogelijk na te maken. Het beeld zal ditmaal ook extra stevig worden vastgemaakt, zodat het niet opnieuw gestolen wordt.

160 uur werk
Veldboer heeft er meer dan 160 uur werk in zitten. "Ik ben nog een van de weinigen die met grote stukken hout, handmatig werkt. Er zijn nog wel wat professionals. Maar met de hand werken kost heel veel tijd en dat hebben we tegenwoordig niet meer."

Een kunstschilder zal binnenkort de kleur aanbrengen en dan kan de gaper naar Amsterdam. "Ik vond het een heel leuke opdracht. Ik sta dan ook niet bescheiden, maar heel trots naast dit resultaat."

Wie de gaper nog wil bewonderen in de werkplaats in Oosterland, kan langskomen op 4 en 5 november, tijdens het landelijke atelierweekend.

Foto: NH/ Matthijs Gemmink