Noord-Holland

NL
V

Waterland denkt er niet over om te bouwen in het groen

26 oktober 2017, 14.51 uur · Aangepast 26 oktober 2017, 15.35 uur · Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

WATERLAND Nu het goed gaat met de economie en de huizenmarkt in en rond Amsterdam flink onder druk komt te staan, laten projectontwikkelaars hun ogen weer vallen op het onbebouwde groen van de Purmer. Maar Waterland dénkt er niet over om te bouwen in het groen, zegt wethouder Jelle Kaars (CDA) van de gemeente Waterland in een reactie tegen NH Nieuws.

Kaars moet niets hebben van de uitbreidingsplannen van Amsterdam en Purmerend in het groen van zijn gemeente, zoals die gisteren in het tv-programma Nieuwsuur uitgebreid aan bod kwamen. "Wij vinden het van algemeen nut dat het groen groen blijft", verzucht hij. 

De gemeente heeft veel landbouwgrond. Een groot deel daarvan is in handen van projectontwikkelaars, maar die mogen er niet bouwen van de provincie. Als het aan Kaars en de gemeente Waterland ligt, gaat dat voorlopig ook niet gebeuren. "We kunnen nog genoeg binnen de kernen bouwen, dus dat gaan we eerst doen", laat Kaars weten.

Niet nieuw
Nieuw is de jacht op het Waterlands groen niet. Vorig jaar liet de gemeente Purmerend al weten wel extra huizen te willen bouwen, maar met de rug tegen de muur staan. Als oplossingen dachten ze aan de groene zone buiten de gemeente grens. De provincie liet toen al weten dat niet te willen. 

Lees ook: Ellenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen: drie generaties noodgedwongen onder één dak

Wel zei gedeputeerde Joke Geldhof destijds dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid moet nemen en genoeg woningen moet bouwen voor haar bewoners. 

Bekijk hieronder de special over de woningnood

Video #147880