Ga naar Content
Noord-Holland

Meer scholieren slachtoffer gewelddadige beroving: bang om aangifte te doen

26 oktober 2017, 11.00 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) Scholieren zouden steeds vaker het slachtoffer zijn van gewelddadige berovingen. Althans dat is wat de politie en Openbaar Ministerie horen. Maar het probleem is dat er niet of nauwelijks aangifte wordt gedaan door de minderjarigen. Vaak uit angst voor de daders. Een moeder van een 13-jarig slachtoffer uit Amsterdam trekt nu aan de bel.

Haar zoon werd onlangs samen met een 11-jarig buurjongetje op straat beroofd. Onder bedreiging van een mes moest het tweetal een telefoon en geld afstaan. De moeder wil in openbaarheid treden, maar wel anoniem haar verhaal doen. 

Gewelddadig
Volgens de moeder is haar zoon erg bang voor de daders. "Zo bang, dat hij niet meer in Amsterdam-Zuidoost durft te komen. Hij woont nu buiten de stad." Tijdens de beroving zeiden de daders tegen de twee jonge kinderen: "Als je je telefoon niet geeft dan gaan we je steken."

Er is inmiddels aangifte gedaan. De politie hoort steeds vaker dat scholieren worden beroofd, alleen krijgen ze niet of nauwelijks aangiftes binnen. "We horen dezelfde signalen van verontruste ouders die aangeven dat er incidenten gebeuren rondom scholieren. Als dat daadwerkelijk zo is, dan willen we daar natuurlijk graag iets mee doen, maar daarvoor hebben we wel die aangifte nodig zodat we dit probleem inzichtelijk kunnen krijgen en een onderzoek kunnen starten."

Angst
Het probleem is alleen dat scholieren vaak te angstig zijn om aangifte te doen, ook omdat het vaak om leeftijd of klasgenootjes gaat. Zo schreef gister een Officier van Justitie nog in haar blog dat vorige week een 14-jarige voor de rechter stond, die een 13-jarige had beroofd. Juist daarom zouden ze bang zijn omdat "degene die 'snitcht' ook aangepakt dreigt te worden."

Ook de moeder van het 13-jarige slachtoffer zegt dat haar zoon één van de daders van zijn oude school kent. "Ze zeiden tegen hem: 'Als je je mond gaat openmaken, pak ik je weer'. Ons buurjongetje durfde het ook niet aan zijn moeder te vertellen, zo angstig is hij."

Groepsdruk
De politie begrijpt de drempel om aangifte te doen. "We hebben het hier over scholieren die elkaar beroven of bedreigen en ik kan me voorstellen dat dat erg eng is. Het zou ook kunnen zijn dat dader en slachtoffer elkaar kennen of dat er sprake is van groepsdruk. Toch is het belangrijk om aangifte te doen. Vind je dat eng, betrek er dan je ouders, een leraar of een vertrouwenspersoon bij."