Ga naar Content

Deze Noord-Hollandse gemeentes willen zelf wiet gaan kweken

PURMEREND Gemeentes die zelf legaal wiet telen. Het klinkt raar, maar het is wellicht de toekomst in Nederland. De nieuwe regering wil namelijk een cannabis-experiment houden in tien gemeentes. Ook in Purmerend staan politici te springen om mee te doen.

Nu groeit er nog fluitenkruid op industrieterrein Baanstee-Noord, maar als het aan D66 Purmerend ligt, staat het hier over een paar jaar mogelijk vol met wietplanten. Geteeld door de gemeente zelf!

Raadslid Tom de Jong: "Nu wordt verkoop en gebruik van wiet gedoogd, maar is het kweken illegaal. Daardoor ontstaat er een schimmige situatie aan de achterdeur van coffeeshops."

Motie
Hij pleit ervoor dat gemeentes de wiet-keten zelf controleren om criminaliteit tegen te gaan. Hoe, wat en waar precies moet de gemeente nog uitwerken, maar op 2 november dient zijn partij een motie in om Purmerend aan te melden als test-gemeente.

Bij Coffeeshop Anna in het centrum van Purmerend volgen ze de ontwikkelingen kritisch. Ruben Sloote: "Ik ben sceptisch. Klanten willen variatie en ik denk dat de gemeente dat niet kan bieden." Ook om de kwantiteit maakt hij zich zorgen. "Het zou geweldig zijn als ze zes loodsen neerzetten, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren."

Die zorg begrijpt raadslid De Jong. "Daar moeten we zeker naar kijken. Als de teelt legaal is, kunnen we dat bespreken met de coffeeshops." 

Schoffelen
Of de gemeente echt zélf gaan telen of alleen het toezicht houdt is nog niet duidelijk. De Jong ziet wel voor zich dat de gemeentelijke plantsoenendienst tussen de wietplantjes gaat schoffelen. "Ja hoor, we hebben de juiste ervaring in huis. Dus waarom niet?" 

Ook politici in Schagen, Beverwijk, Amsterdam en Zaanstad willen zich aanmelden voor het wietteelt-experiment. Purmerend ondertekende al eerder het manifest Joint Regulation om te pleiten voor soepeler drugsbeleid. Tom: "Wie a zegt moet ook b zeggen, voor ons is het zelf telen een logische volgende stap."

Bekijk hier welke Noord-Hollandse gemeentes het manifest ook hebben getekend.

Foto: NH Nieuws