Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Jan (82) heeft dementie: "Het is een zwaar gevoel in m'n hoofd"

25 oktober 2017, 19.26 uur

MUIDERBERG In Noord-Holland hebben tienduizenden mensen dementie. Jan Bruurs uit Muiderberg is een van hen. De ziekte is een groot probleem waar nog geen medicijn tegen is gevonden. En als dat zo blijft, zal het aantal patiënten in de komende 20 jaar verdubbelen.

Jan is 82 jaar en een bekendheid in het dorp. Een behulpzame man die altijd klaar stond voor zijn vijf kinderen. "Ineens zijn de rollen omgedraaid en dat is best verdrietig. Je hebt heel vaak zoiets van 'ik bel m'n vader even, oh nee dat kan niet meer'", vertelt Jans dochter Marjolijn.

Zelf merkt hij ook dat er iets mis is in z'n hoofd. "Een zwaar gevoel in m'n hoofd. Het is geen hoofdpijn, maar het is toch een raar gevoel", vertelt hij. Desondanks woont Jan nog thuis en gaat hij zelf boodschapjes doen en met de hond wandelen. Z'n dochters hebben de zorg op zich genomen. "Wij gaan allemaal elke dag even een keer kijken hoe het met hem gaat."

Doodsoorzaak nummer 1
Maar Jan gaat achteruit en het is belangrijk als er snel een medicijn wordt gevonden. "Het is doodsoorzaak nummer 1 volgens het CBS", vertelt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. "Als ik naar m'n vader kijk, dan denk ik echt dat ik zo niet oud wil worden", besluit Marjolijn. 

De campagne is bedoeld om extra aandacht te vragen voor onderzoek naar preventie en genezing van dementie. Van maandag 6 tot en met zondag 12 november vindt de collecteweek plaats.

NH